"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Wednesday, May 28, 2014

The Adventures of aweksakuragi #5: Escape Room (Rush Hours)

Date : 27 April 2014
Time : 1:00pm
Venue : Rush Hours, Setapak


Since aku pergi escape room haritu, aku dah macam terkemaruk pulak nak pergi lagi. Haha. Kali ni aku paksa geng The Norfolks untuk join. Marilah sekali sekala guna otak sikit, kalau tak geng ni memanjang karaoke macam takde aktiviti lain nak buat.

Hajat hati nak pergi Escape Room @e-Curve, sebab katanya itu adalah escape room tergempak, tapi tak mendapat sambutan sebab ada ahli geng yang pandai cari deal kat Groupon. In the end semua setuju nak pergi Rush Hour sebab murah dan dekat je dengan rumah masing-masing.

Btw, escape room ni ialah game dimana anda akan diletakkan dalam bilik berkunci then you have to find the clues and solves the puzzle to escape the room within given time. Normally setiap bilik adalah bertema; pembunuhan, berhantu, pirates, fairy tales, ikut sukahati tuan punya bisnes lah nak buat tema apa. The time limit pulak biasanya 45minit. Game ini adalah game berkumpulan of 2-8 persons, it requires some brain and teamwork, dan sesuai untuk mereka yang suka solve puzzles and riddles selain suka fefeling berangan jadi Detektif Conan.

Rush Hours punya time limit ialah 50 minutes, and there were 6 of us. We chose the Morgue Room, sebab masing-masing berlagak nak pilih level paling mencabar. Padahal masing-masing bongok tak dapat settlekan clues pun. Yes kami memang annoying like that hewhew.

Overall aku bagi 2 bintang je.

First, briefing and explanation dari staff adalah FAIL. For information, prior to starting the game normally the staff will give a short brief on the rules & regulations and about the game; the room, the objective/mission, apa nak kena buat etc. Staff diaorang ni explain game pun tak jelas. Mula-mula bagitau kitaorang kena unlock 1 pintu, turned out kena unlock 2 pintu. Tu aku dah tanya balik untuk confirmation tu. Escaping point pun tak diberitahu dengan jelas. Dahla masa booking pun ada masalah sikit. Letih hakak. 
Maybe it was just a miscommunication sebab budak tu pun macam tak fasih english, bahasa melayu pun berterabur. Apa pun harap pihak Rush Hours boleh train your staff properly and step up your service lah ye. 

Then tak tau lah sama ada konsep dorang memang complicated  or because of the level of the room we choose (5/5) tapi aku rasa clues adalah berterabur. Dahla briefing tak lengkap, so kami memang clueless nak buat apa seterusnya kat dalam tu. Atau mungkin sebab kitaorg yang bongok tak cukup bijak untuk the game ngehehe. 
Anyway it was different from my previous experience which was more organized as it was clear that we need to escape the first room, then the second/final room.

Oh did I mentioned we lost the game?


Abang baju hitam kat hujung tu memang suka over, tetap fefeling winner.
Harap maafkan dia.


Nonetheless, I would still recommend you guys to try this place. It was not THAT bad and maybe you'll get better experience than me. Plus the staffs were actually nice and helpful. Sila lah try ok.


Lepas habis game kami semua pun pergi buat aktiviti wajib: lunch dan karaoke. Herggh.


nRelate All Blog Sections