"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Saturday, November 23, 2013

Instant noodle ala gourmet

The ingredients

1. Instant noodle perisa kari
2. Seaweed
3. Fish fillet strips
4. Sotong kering bergula untuk dimakan while waiting for the noodle to cook.


Cara penyediaan


Step 1: Masak mi segera anda seperti biasa

Step 2: Tuang mi yang dah dimasak ke dalam mangkuk.

Step 3: Potong fish fillet strips pendek-pendek dan letak di atas mi segera. Satu peket je dah cukup, tak perlu banyak2. But kalau nak lebih pun boleh.


Step 4: Gunting seaweed to smaller portions and letak atas mi juga. 1 big sheet should be enough for a serving. Tapi kalau nak letak banyak pun suka hati kau lah labuu.


Step 5: WAJIB mix well before eat, baru rasa dia sebati lagi menyelerakan.


Tips:
Since the fish fillet strips tu ada rasa manis, and seaweed yang aku pakai tu adalah perasa spicy dan ada glazing yang rasa pedas manis so the gravy tu dah jadi manis sikit. Maka aku pun tambah la kicap lemak manis sikit to balance the sweetness.


Resipi ini adalah terinspirasi dari rasa malas dan ketidakpandaian saya memasak proper food. So kalau korang try buat pastu rasa tak sedap sila jangan maki saya. Manusia tak pandai masak lagi pemalas macam saya ni memang buta rasa sikit, bedal je apa yang ada. Harap maklum.

nRelate All Blog Sections