"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Tuesday, September 3, 2013

Shitty August 2013.

Yes, my August month this year was shitty. Not nice at all. Well actually couple of good things did happened lah, but overall it has been a tiring and annoying month.

First of, I didnt enjoy my raya. Whatever. Then 2 minggu lepas kereta aku kena pecah. 


Aku rasa penyebab utama ialah beg yang aku tertinggal dalam kereta. It was an ordinary canvas bag, bag aku pakai pegi kelas zaman degree dulu. Now I used it to carry my work documents.

Seriously aku lupa pasal beg tu. Biasa memang aku bawa turun, tapi tah kenapa that day aku boleh lupa. And I only noticed the bag went missing right after dah settle buat report polis semua.


Sebagai panduan dari pengalaman sendiri, berikut adalah perkara yang harus anda lakukan bila kereta anda kena pecah:
  • Take your time to assess your entire car, but try not to touch anything. Cuba perhati dan fikir baik-baik apa yang dah hilang. Ini supaya senang waktu buat laporan polis dan juga waktu repair cermin nanti. Why? I'll tell you in a bit.
  • Sediakan a copy of geran kereta dan insurance note untuk claim insurance later. Aku memang simpan insurance note aku dalam kereta, in case of any accident senang nak refer. Geran kereta je simpan properly kat rumah. Check with your insurance company if your insurance covered the windshield. Kalau ada, boleh la proceed ke balai. Kalau tak, pegi je kedai repair cermin terus.
  • Sementara itu, take a lot of pictures from different angles untuk kenangan dan untuk diupload ke FB atau any social network.
  • Lepas tu baru bawa kereta ke balai polis berdekatan untuk buat laporan. Based on my personal experience tak payah la kelam kabut nak bawak kereta pegi balai cepat-cepat sebab polis bukan buat investigation pun. Ingat dorang ada masa nak layan setakat kes pecah kereta raykat marhaen ni. Mereka just ambil statement dan produce report je. Takde makna lah dorang nak amik fingerprints kejadah bagai tu, tu semua hanya wujud dalam tv je. Report tu pun hanya sebagai dokumen rasmi untuk claim insuramce dan koleksi peribadi of the shitty events in my life.
  • Lepas tu bawak la kereta pegi install cermin baru. Ok masa nak tukar cermin ni, the workers akan kemas sikit kereta, so they can remove the glass pieces before they can do the installation safely. Sebaiknya masa tu tengok-tengok lah apa yang dorang kemas, better kalau kau sendiri kemas barang-barang kau supaya kau tau in case ada apa-apa hilang. Sebab tu jugak lah awal-awal tadi aku beritahu to carefully assess your car.

My insurance do cover the windshield tapi aku tak claim lah sebab the cost is still bearable. Plus insurans aku still valid sampai year end, so aku nak save dulu the amount tu untuk cermin depan and belakang sebab both cermin ni adalah mahal compared to sides windows. 

Lepas semua dah settle tu baru aku perasan a few other things in my car went missing. Aku tak sure lah bila hilang tu, sebab aku tak betul-betul check. Masa tu aku cuma fikir shit aku ada meeting ni hoiii masa ni lahhh benda macam ni nak jadi *carut carut*. Haha. 

Masa dorang kemas kereta pulak aku sibuk dok jawab phone calls sambil mengunyah. Kebulur ok, the day before tu dah la aku tak makan pastu pagi sampai tengahari pulak duduk kat balai. So aku memang tak tau bila barang-barang aku tu hilang. Aku dah malas nak fikir, so redha je lah.


Kejadian yang betul-betul tahi di bulan August 2013 ini ialah bila phone aku jatuh dalam lubang jamban. Jamban cangkung, so memang terus straight masuk septic tank. Tahi betul.

No comments:

nRelate All Blog Sections