"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Friday, April 19, 2013

Hello hello!!

I've been busy moving out to new place and sorting out few things at the moment. Insyallah in about two weeks time, saya akan meng-explore dunia baru di tempat baru weehuu!! Ok tipu takde weehuu sangat pun, so far aku masih takde rasa apa2 pun. Orang lain yang excited lebih. Mungkin sebab aku terlalu occupied menguruskan banyak benda, padahal mostly takde kena mengena dengan aku pun. Cinderella memang macam ni, baik hati sangat tak nak berkira dengan orang. Padahal kau terbogel2 mengerjakan semua benda sorang2.


Anyway talking about moving out, antara perkara biasa yang akan timbul ialah isu nak membuang perkakasan/ perabot lama yang dah rosak atau tak diperlukan lagi. Betul tak? So we have this sofa set merangkap scratching post kucing2 yang dah separa berkecai untuk dibuang. The regular lori sampah of course lah takkan kutip sofa tu kan. Plus aku pun dah tak tau macam mana nak uruskan sofa tu, weols busy noks.

Demi tidak mensia-siakan status saya sebagai student environmental technology yang belajar pasal solid waste management di semester dua, I called up the Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam to ask how to dispose the bulk waste. Dipendekkan cerita, esoknya ada lori datang angkut sofa tu and few other bulky stuff dengan kos serendah rm100. Settle. Takyah pecah kepala fikir mana nak cari lori, siapa nak tolong mengangkut barang, mana nak campak sampah. Mesti pensyarah saya bangga dengan bekas pelajar dia ni hikhik.

So kepada anda semua diluar sana, kalau ada masalah yang sama sila hubungi mereka and ask for their assistance. Please jangan senang lenang lepas tangan tinggal semua benda yang tak diperlukan macam tu je. Having a pengutip sampah tak bermaksud kau boleh suka2 longgok sampah tepi jalan expecting them to pick up everything ye. 


Satu lagi masalah sewaktu berpindah rumah, secara tiba2 baju kau akan jadi segunung tak tau mana datang. Selama ni setiap hari stress takde baju nak pakai, tapi masa kemas2 nak pindah tu kau akan rasa macam  apahal dah 8 bakul baju aku pack tapi still banyak yang belum pack nih?!! Pastu bila pindah barang ke rumah baru, 2 car trips adalah untuk angkut baju2 sahaja. Nangis.

No comments:

nRelate All Blog Sections