"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Friday, March 1, 2013

The Adventures of aweksakuragi and Si Bisu

Date: 9th February 2013 (Saturday)
Time: 5am in the pagi buta
Venue: Broga Hill yawww!!


Ini adalah plan terancang yang sungguh impromptu. 

Actually kami dua2 blur tak sure lokasi Broga tu kat mana sebenarnya. Yang Google bagitau, Broga Hill tu dekat Semenyih sana. Pastu kata Si Bisu kat GPS dia xde pulak. Tapi sebab dia dah menggelupur excited terlebih nak pergi jugak taknak tunggu hari lain dah, so kami ambil keputusan untuk redah je. Adventurous habis dah konon ni. Hoh.

I didnt sleep that night, lepas tu terus sambung pulak beraktiviti outdoor sebelum subuh. Memang ciri2 remaja aktif sangat. Padahal dah mamai gila masa tu. Si Bisu pulak tak offer langsung nak drive, sebab kata dia padan muka siapa suruh bersukaria tak reti nak tidur. FINE. Walaupun sebenarnya sebab I am a better driver than him *libas rambut* 

Maka dengan muka serebeh mata mengantuk, setelah berpuluh kali baca Fatihah & Qursi dan meletakkan kepercayaan sepenuhnya kepada GPS yang tak updated maka dengan konfiden kami pun memulakan perjalanan. 

Drive punya drive punya drive tetiba.. eh tu signboard Broga Hill belah kiri tu weh belok wehh wahhh dah sampai ke macam mana ni wehh nak parking mana ni gelap hoii I tak nampak jalan la eii ramainya orang eh kita betul ke dah sampai Broga ni hah macam tak percaya je eiii kite nervous la awak betul ke nak hiking ni eiiiiiiiii terujanya tapi kite tiba2 nervous pulak ni kann samalahh nervous nervous nervousss eh wak cepat wak kita ikut orang depan tu!!

Ye begitulah gediknya kami -___-"


Sunrise sipi2.


Ambik gambar kaki then post kat Instagram. 
Hipster sangat awak ni pfftt.



Belacan berwajah manusia. 



So basically Broga Hill ni ada 4-5 peak macam tu. And the hiking route adalah agak senang untuk dilalui, no extreme hiking action required. Cuma bila about to reach the first peak tu ada macam curam sikit lah. Those yang berstamina sampah macam kami ni akan mengambil masa sikit untuk mendaki, manakala para pendaki Everest rasanya boleh berlari2 anak dengan tenang menuju ke puncak. 

It took us about 50minutes to reach the first peak. Banyak berhenti jugak sebab orang ramai, lepas tu ada kecoh sikit budak jatuh kat slope, plus it was still dark so everybody was being extra careful. 

UNFORTUNATELY, the view was not really that breathtaking sebab semak gila. Orang ramai bersepah2 dah rasa macam hari sukan kat padang sekolah. We climbed up to 2nd peak je. Dengan bising, sampah merata, bau rokok sepanjang jalan, plus manusia2 menggedik memang takde mood la nak sambung pendakian. Lagipun aku keletihan tak tidur and Si Bisu pulak sok sek selsema. Moh la kita balik ye..

Kepada yang belum pernah menjejakkan kaki ke Broga, saya nasihatkan xpayah la beriya sangat pergi pagi2 buta dengan harapan nak menyaksikan sunrise. Most of the time tak nampak pun. Boleh je pergi panjat petang2 sikit, less people and more view & serenity to enjoy.


Around 830 am kami bergerak balik KL then terus pegi breakfast. 


Konon exercise berpeluh bagai nak rak pastu breakfast pun makan macam nak rak.
Sungguh kamu berada dikalangan mereka yang dalam kerugian. 

4 comments:

Belladonna said...

Kenapakah kau mesti post gambar makanan di akhir cerita mu. Memang saja nak bagi aku meliur kan? :D

Anyway, cayalah! next adventure ke mana pulak?

Adi Solikin said...

Kak Bella!!

Lain kali kalau meliur tgk gmbar makanan sila igt kat sifu akak yg garang itu.

Next adventure coming up!! Tp xtau bila. Boleh? Hehe.

isabelle said...

yg kaki berbulu itu adakah kakimu adi? kekekekeke

Adi Solikin said...

kak is, tolong jgn bgtau sesiapa. plis?

nRelate All Blog Sections