"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Monday, August 13, 2012

Nasib yang baik.

Pagi ni aku pergi kerja dengan takde cash LANGSUNG. Sumpah takde. Nasib baik lah hasil mengorek taburan syiling dalam kereta dapat cukup2 untuk bayar toll pergi kerja.

Kalau hilang 5sen ni memang boleh bawak meraung.


Semalam aku ternampak seekor lipan hitam jenguk kepala keluar dari celah2 lubang lantai kat toilet. First thing that came to my mind was what if lipan tu keluar time kucing2 aku tengah kena kurung dalam toilet tu? Berderau darah aku sumpah rasa nak pitam.

Normally kalau any of my cats acting up buat perangai degil tak dengar kata, maka punishment selepas dijerit ialah dikurung dalam toilet for around sejam dua macam tu. Pernah la sekali aku kurung dorang the whole night sebab aku tengah bad mood gila2 and mas tu lah dorang decide nak buat perangai. Demi mengelak amukan puaka dari aku, so aku kurung dorang dari aku tidur sampai aku bangun nak pergi kerja. Whole night tu takdela sampai 10jam pun, more like 4jam je. Memang tu lah masa tidur aku on weekdays. Weekend? Tak payah la tau hehe..

Bayangkan kalau lipan tu keluar time dorang ada dalam toilet tu. Lalat terbang pun dorang terlompat2 kejar inikan pulak lipan yang tergedik2 tu. Confirm dorang pergi cuit.. hoii tak sanggup aku nak bayangkan. Nasib baik sangat lah aku nampak lipan tu. 

Insaf kejap aku, tak jadi nak garang2 sangat. Sebelum sesal tak sudah di kemudian hari, maka aku ambil keputusan tukar tempat hukuman. Tapi buntu jugak tak tau nak kurung kat mana sebab semua tempat kurungan pun nampak menyeronokkan untuk dorang, so macam mana nak mendatangkan keinsafan kan? 



Yang sekor ni kes berkecuali. Ini Cik Eton, makcik jaga toilet rumah aku. Asal nak masuk toilet je mesti ada muka ni tengah lepak baekkk dalam toilet, skodeng lipas.



1 comment:

Aujinz said...

cik eton jaga toilet... kah kah kah

nRelate All Blog Sections