"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Tuesday, July 31, 2012

Kittens for adoption (free)

[UPDATED]






These two female babies were rescued when they were about 1 - 2 weeks old. Now they are 6months old, dewormed, vaccinated and litter-trained.

I think they have a bit of unique look with that small face and long body. And their tails are really straight and long! They have a nice coating and I especially love Ewok's colour.

Both of them are active, playful and manja, just like normal kittens would be. But they are definitely not a loud meow-er, not noisy at all. They would be perfect for apartment/condo residence as the only mew softly or purr when they need some attention. They also like to sit/snuggle to people so they make a good lap cats.

They respond more to English at the moment. They never came if I called out their names and said "Mari sini" , but once I shouted "Come here!!"  they will come running -____-". They grew up fostered by an Australians couple so I cannot blame them for not understanding much Malay. 

I'm hoping for them both to be adopted together as they are so close and they only have each other since they were born. It would be nice if they could find a nice permanent family whom can provide them nice home and lots of love and care.


Here are the stories of their rescue:
http://myanimalcare.org/2012/03/27/very-urgent-kitten-fosterer-required-adi-solikins/
http://myanimalcare.org/2012/03/28/kitten-fosterer-needed-adi-solikins/
http://myanimalcare.org/2012/03/29/permanent-fosterer-for-adi-solikins-kittens/
http://myanimalcare.org/2012/03/30/networking-effort-and-of-course-affinity-adi-solikins-rescued-kittens/


To view more pictures, please click here

I will make the arrangement and pay for their spaying when it is of time. I'm located at Setapak, KL (Danau Kota) but I can make arrangement to send them to their new family.

Those interested please contact me at:
email: aweksakuragi@yahoo.com
twitter: @adisolikin
facebook: Adi Solikin 
or you can leave your comment  below.

Please share this and help find them a home.
Thank you.

Honestly (part 2)


So berbalik pada kisah Tina ni, seperti yang ku jangka Azmi caught Tina cheating on him. He saw her with another guy having dinner bersuap berpeluk sakan bagai. He waited and watched sampai dorang balik. They went to her house, 30 minutes later Azmi pergi ketuk pintu and found the guy in her room. Sakit tak? So how can I blame Azmi for going crazy doing what he did?


Ye, aku memang dah tau pasal perbuatan keji Tina ni dah lama dah. I confronted her, asking her to stop or aku sendiri akan bagitau Azmi. She told me she'd broke off with that guy because she was just fooling around and she really loves Azmi. Until recently someone asked me if Tina dah broke up dengan Azmi ke, sebab he saw Tina with another guy. Dan aku perasan jugak Tina punya cerita banyak yang bercanggah sebenarnya. Tak sempat aku nak bagitau Azmi, dah kantoi pulak.


I dont understand how someone can date so many person at one time, let alone having multiple love affairs. Alasan cliche ialah nak test market, nak pilih mana yang terbaik. Hello, kau bukan tengah pilih barang ok nak main pilih pukal. Kalau betul pilih barang pun still nak kena tengok belek satu2 kot, mana boleh tengok semua serentak kan. Ini pulak pilih pasangan.

I absolutely dont date few guys at one time. Multi-tasking yang satu ni weols tak reti. Sedangkan ada 2 phone pun aku dah serabut; mana nak charge mana nak topup, inikan pulak nak hadap 2 lelaki dengan perangai masing2. Hoih memang tak la.. semak kepala tau tak. Lagipun aku pun taknak diperlakukan demikian, maka sebab tu aku takkan buat macam tu kat orang.

I'm not to judge people, but obviously perbuatan itu adalah salah sebab ia melibatkan penipuan, tak kiralah apa pun alasan kau. 


I told Azmi that I was sorry for not telling him masa aku mula2 tau. I was sorry sampai keadaan jadi this bad, sampaikan Azmi hilang sabar dan berkasar. But he said he is not sorry at all. He is not proud of what he did, but he's not sorry about Tina cheating. He said syukur banyak2 that he found out before they took the next step. Actually they planned to get engage minggu kedua raya nanti. Terkedu kejap aku, tak tau nak rasa sorry or syukur sebab plan tu tak menjadi.


Tina got beaten up pretty bad. Her left check lebam kena pelempang tak tau berapa kali, both her arms penuh bekas tangan Azmi. Her ankle also terseliuh, tapi tu salah dia sendiri jatuh while chasing Azmi. Azmi cakap masa dia mengamuk the other guy tu terkebil2 je tengok, muka clueless gila. Tengok nak tergelak pun ada. Obviously he didn't have any idea yang dia dah kena main dengan Tina. 

She cried for the whole 2 hours I was with her. She kept saying how much she loves Azmi, how sorry she was sebab buat azmi macam tu, and how she deserves all the beating. Menyampah pulak aku dengar. 

When I asked her, "Dah tau tu yg kau buat taik jugak tu kenapa? I warned u kan." she said nothing and kept crying. So I said "I'm sorry lah babe, but honestly u deserve a bitch slap" Lepas tu makin kuat lak dia meraung. Herghh.

Friday, July 27, 2012

The hauting of cicaks


Semalam pagi macam biasa drive sendirian pergi kerja. Somewhere dekat area Kepong, aku perasan ada objek warna coklat dekat celahan tingkap kereta. Bila aku tengok, anak cicak rupanya. Kesian pulak aku tengok dia menggelabah menahan deruan angin. Sapa lah suruh kau melepak kat tingkap tu. Dahlah ekor pun dah takde, comel je. Nak tergelak pun ada jugak.

Masa dah sampai toll tu aku perasan cicak tu dah turun ke pintu, menghampiri dashboard. So aku biar je lah. Lepas bayar toll aku tutup tingkap rapat dan buka aircond. Masa menghampiri PJ Trade Centre tu, tengah elok layan corner tiba2 anak cicak tu MELOMPAT ATAS TANGAN AKU LALU MASUK DALAM LENGAN BAJU. Gila hoii dahla tengah laju, nasib baik aku tak terperanjat. Kalau tidak mungkin sekarang aku tengah bersiaran dari wad ICU huhu. 

Dengan kesesakan LDP waktu pagi tu, memang tak dapat la aku nak berhenti tepi jalan keluarkan cicak tu. So takde pilihan lain terpaksalah bersabar sampai kat office. Nasib baik jugak cicak tu tak teruskan misi explorasi, elok dia duduk diam kat lengan je. Kalau tak pitamss..

Sampai je basement carpark tak tengok kiri kanan terus aku buka baju buang cicak tu. Siapa yang ternampak aku buka baju tu kira rezeki lah haha. Heppp weols x bogel hokeh, weols pakai kemeja so buka sebelah je lah. Off shoulder gittew.


Pagi ni sekali lagi aku dapati aku ditemani seekor anak cicak ke tempat kerja. Elok je duduk kat celah pintu tengok aku drive. Kena sumpahan cicak ke hapa aku nih -____-"


Mungkin anak cicak itu adalah anak raja kacak yang disumpah, dan beliau memerlukan ciuman dari seorang gadis cantik yang baik hati untuk pulih. Sebab tu dia datang jumpa aku.. 

Meh shiyom ai sikit mehh..


Nangis.

Honestly


Tengahari tadi Tina meraung2 menangis call aku, dia kena pukul dengan her boyfriend. I talked to her housemate, and she confirmed this as she saw the whole thing. I think I know what happened, why the boyfriend belasah Tina. And honestly I dont blame him.

But still I have to find out what really happened, kenalah dengar both sides of the story. Jiwa aku sekarang adalah sangat tak tenang. Nak buat kerja pun tak boleh sebab tak sabar nak pergi jumpa the boyfriend. Aku nak tau adakah tekaan aku ini benar hehe..

Haha rasa macam keji pulak niat macam tu :p

Wednesday, July 11, 2012

Kittens

I've been trying to compose an entry about kittens for adoption since yesterday, tapi sampai saat ini tidak berjaya nampaknya. Somehow I couldn't think of anything to write. Annoying sungguh.

Anyway I have this 2 kittens up for adoption. My uncle found them sometime last March and I think they were about few days old. Now they are all grown up, vaccinated and ready to be adopted. I really hope I can find them a new family soon. Tak kisah lah kat negeri mana pun, aku sanggup hantar. Kalau tak kesian dorang dan aku jugak. ;(

Harap2 malam ni dapat lah buat.

Friday, July 6, 2012

Another one.


I had another depressing dream last night. 

Unlike the previous dream, this one was all lovey-dovey aku sendiri tak percaya aku bersikap demikian *puke*. Everything felt so real that bila aku bangun dan sedar semua itu hanya mimpi, aku jadi sedih gila.

Aku rasa nak nangis tapi tak boleh sebab kakak & adik aku dah bangun pulak tengah siap2 nak bersahur. Nak sambung tidur balik pun tak boleh sebab jiwa tengah kacau kononnya *lempang muka sendiri bertalu2*. Nak mengadu dengan bestfren lagilah jangan harap sebab still awal pagi gila kot. Lagipun tak tentu lagi dia nak layan aku, almaklumlah orang dah ada wife sekarang.. pftt. So tabahkan hati and bangun joined orang sahur makan nasi lauk sardin. Sedap oii kakak aku masak.

So now aku adalah separuh gila sedang jiwa kacau menahan gejolak perasaan... PHUUIII!! Drama sangat kau baru mimpi sikit dah nak jadi gila bagai. Padahal tidur tak reti nak baca doa, memanglah mimpi bukan2.


Ok mari sambung pura2 sibuk tengah buat kerja *type type*


Eh tadi pergi kopitiam kat groundfloor nak beli milo panas. Tapi taktaw lah pasai apa pulak aku pi order nescafe. Rugi RM 1.80.. Nasib baik sedap.


Monday, July 2, 2012

Monday blues

Hari ni bangun pagi dengan tengkuk yang sakit dan badan yang hancing. Tengkuk sakit sebab masa tidur dah salah letak kepala la kot, now tak boleh nak gerakkan leher sesuka hati. Azabnya oiiii...

Yang hancing tu pulak sebab kucing aku pegi kencing atas selimut yang aku gomol, maka sah2 la badan aku pun kena kencing jugak. Nak marah pun tak guna, lagipun salah aku lupa nak bawak masuk litter box dorang. Kira nasib baik la tu dia kencing kat aku, kalau dia pergi kencing kat sofa ke, karpet ke, maka memang mengundang amukan mak tiri la jawabnya. Lagi hazabb.

This pain in my neck is seriously making me nauseated. Kelakar tak kalau aku M.C harini sebab sakit tengkuk?

nRelate All Blog Sections