"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Friday, June 24, 2011

Cinta hati

 Monyet2 bertopengkan kucing


Masing2 dah besar. Today mereka genap berusia 3 bulan. Sekejap je rasanya masa berlalu. Letih okay jaga dorg nih. Ngongok dulu xde la syaiton sangat macam dorang nih. Mungkin sebab she was alone dan xde kawan bermain. She's not that friendly with other cats anyway. Tapiiiiiiii ngan kucing jantan elok je pulak kannn. Kalau tak masakan boleh keluar empat ekor kenit tuh..

But Ngongok is a really good mother. I am sooo relief Tuhan je yang tahu. Yelah, when she was pregnant she was only 8 months old. Badan pun kecik. So I was worried lah that she will not be able to care for her babies tapi nampaknya Ngongok ialah seekor ibu yang penyayang lagi mithali. She hugs and licks them all the time. Pastu mesti bising2 non stop mcm perempuan gila kalau monyet2 tu kena kurung dlm bilik. Taching tau uols.. *kesat air mata*. Cuma yang tak tahan tu kadang2 dia ikut sama naik ngan anak2 melompat sana sini. Tak leh blah dowhh Ngongok.. T_T"

Btw, yang sulung ialah Engkok, 2nd ialah Gombal, 3rd ialah Tuteh, 4th ialah Eton dan yang bongsu ialah arwah. Yup, the bongsu one didn't make it bcoz Ngongok was too tired already. Aku ingat dia dah habis push semua keluar, plus masa tu she was in labor for more than 2hours already. Aku pun penat kot, balik keje je terus kena teman Ngongok bersalin. So I left her with her kittens and pegi basuh kereta. 30minutes pastu bila I check on her tengok2 ada lagi satu, dah sejuk terbujur kaku. Rasa nak nangis.. So malam tu aku jadi bidan, tukang cuci kereta dan penggali kubur sekaligus.

Anyway sekarang aku tgh berusaha nak bagi dorg putus susu. Kesian pulak aku tgk Ngongok gigih susukan dorg, sampai kurus kering la badan dia. Serius kerempeng sampai leper. See, breast feeding does help you loose those post-pregnancy fats. Lets practice breast-feed jyeahhh!! Ehh tu yg blom kawen tu xyah nak practice sangat la pulak.. T__T

 The old gebu Ngongok

 The now kerempeng Ngongok

Kesian kan? Dah la sekarang ni dia suka tidur sorang2 kat dapur, nun di pinggiran macam kucing terbiar. Aku panggil tidur dengan aku pun dia xnak. Kalau tak dulu mesti tidur dekat2 aku. Buat aku sedih je. Drama sangat kau ni Ngongok..

Eh btw, ni lah mak Ngongok.

Nama dia Baby. Gedik kan? Sama je cam tuan dia. Eh.

5 comments:

Kay-dee said...

mak ngokngok ka tuu??
lain sungguh...

AdiHana said...

haha tau xpe. tapi anak ongok si engkok tu sebijik muka nenek dia.

ciketon fazya said...

Salam dik,

sampai ati dik, ko letak kucing hitam tu nama eton..haha

hehe Baby yg gedik tu macam kucing akak kat rumah..

AdiHana said...

salam kak :)

haha yg itu dpt nama eton sbb saya yg "keluarkn" dia masa lahir, mak dia dh xlarat nak push dah.

kucing rupa tu mmg gedik gamaknya. si Engkok tu sebijik muka Baby n gedik pun sama. haha

KittonPet Services said...

Wah...ko kate baby gedik mcm aku? Hahahahah...dia ikut perangai u la...terjangkit sebenarnya. Wakakakak

nRelate All Blog Sections