"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Thursday, September 30, 2010

Ruangan Kembang Setaman [STICKY POST]

Please scroll down for latest entry. Thank you.
---------------



Hi. My name is Takedo. I know it sounds Japanese-ish, but I'm definitely not Japanese. My owner thought that the black point of my face looked like a ninja, thus the Japanese-ish name. I'm a male Burmese. Not that I'm from Burma or anything, it's what those people named my breed. I don't even understand why.

Anyway, I just hit puberty so my testosterone is skyrocketing at the moment. I'm in desperate need of a female companionship. Any of you sexy foxy female feline out there, feel free to contact me. We can hangout, get together and if we were lucky enough, we can produce bundles of adorable cute kittens. My owner would love that.

So any inquiries you can email my friend Adi at aweksakuragi at yahoo dot com.

Wednesday, September 29, 2010

Quick updates

  • Kesibukan melanda on-off. Minggu ni busy lagi. Yeah whatever Adi, kau memang memanjang sibuk kata Nana sambil rolling her eyes. Nana sayang, saya harus bekerja demi sesuap nasi. Kau lain lah, ada org suap nasi on silver platter using silver spoon sambil kau duduk terkangkang. Saya kena berusaha sendiri faham.. Weh weekend ni belanja aku tau!! ^__^.
  • Kan I've been experiencing sakit pinggang since after cuti raya aritu, so I went for traditional massage sessions last weekend. Still rasa a bit stiff, but the pain was gone. PASTUUUU pagi tadi bangun tido pinggang ku kesakitan balik. Waddehel... Stress kah aku?? Cara tradisional gagal, maka selepas ni akan proceed dengan cara modern. Doktor, saya saket!!! :'(
  • Weekend ni (2nd Oct) kakak buat open house, so sesiapa yang berkenaan dan dijemput tu sila la datang. Para blogger dan pembaca blog hebat saya ni *cough* juga dijemput hadir, especially those yang tinggal sekitar Hulu Klang. Email me for the details k. Shidah, kehadiran kau adalah wajib. Harap maklum.
  • I got the invitation to Vaseline party at Luna Bar this weekend. Hoyeeh hoyeehh!!! Tapiiiiiiii masalahnya kakak is having open house on the same date, aku dah tak sempat nak cari dress, my current physical condition  adalah sangat kasihan almaklumlah kerja buruh kasar, plus I emailed my RSVP tapi cam xde respond jek... Takpelah, bukan takdirku untuk attend party tu. Mungkin aku ditakdirkan untuk attend "party" lain di tempat yang sama miahahahaha~
  • Nafsu makan kembali menghilang. Sia2 usaha menambah 2kg lemak during raya holiday. Hadoihh..
  • Cakap pasal lemak and weight, I think those are the least anybody should be worried about. Fat and weight do differentiate skinny people and fat people, but that does not necessarily differentiate between being healthy and sick. What need to be watched out ialah the sugar and cholesterol. Kurus macam aku tak tentu lagi paras gula dan kolesterol adalah ditahap selamat. Dahla aku ni suka makan junk food. So people, watch more what you eat and worry less on your weight okeh. Be healthy and care for yourself and the environment *nak jugak.....*

Wednesday, September 22, 2010

Hasutan syaitan semata

I went shopping last Monday. Gila bosan bersendirian dirumah sampai rasa macam takde mood lansung untuk menjalani hidup. Dahla jiwa tengah kacau. Demi mengelak hasutan syaiton-nirrojim dikala jiwa tengah vunerable ni maka lepas maghrib pergi Giant then gi basuh kereta sambil makan malam.

Niat asal pegi Giant nak beli drinks je, but end up with this:


Tak boleh dipercayai betul. Sebelum keluar rumah niat dalam hati bukan main lagi nak beli air SAHAJA. Sampai sana tangan capai sana sini. Semua benda pun nampak macam sedap, macam perlu mesti kena beli. Last2 habis berpuluh2 hengget jugak. Last2 kalah jugak dengan hasutan syaitan.



Pastu tak pasal2 beli ni jugak
Abaikan perkataan Anti Penuaan tu thank you..... (*__*")

Product review akan dibuat bila teringat lepas sebulan nanti okeh :)

Sampai rumah bila unpack semua barang then ternampak resit pembelian, mula lah rasa menyesal sebab membeli ikut nafsu. Hadoihh memang rasa nak sepak muka sendiri kuat2. Tapi perasaan tu tak lama bila memandang ini:
Kecintaan abadi!!


Limpahan kenikmatan yummehhh!!
(Yes Jiha, I stalker Aqeef yang paling gigih muahahaha~)


Terlalu teruja menikmati Chupa Chups kegemaran sampai terkembang2 hidung.

Monday, September 20, 2010

Sakit hati dan sakit pinggang. Mana lagi sakit?

Banyak benda nak cerita kat sini, tapi emosi dan kehidupan sedang sedikit terganggu so mood untuk menulis memang takde. Plus blog aku macam sewel ke hapa tah xleh nak upload pictures or video. Whenever I click the insert picture button, the add image window popped out tapi went still. Macam tengah loading or something tapi tak habis2 loading. Amatlahhhh menyakitkan hati dan menghilangkan mood untuk post entry. 

Aku memang tengah sedia emo dan sekarang aku bertambah emo disebabkan ke-emo-an orang lain. Sakit jiwa nak buat kerja macam ni. It's really hard to get anything done. Semua ni buat aku makin xde mood and takde semangat nak buat anything at all. Hello, kau tu dah TUA tahu. Please la weh, jangan la buat perangai budak2. Pandai cakap suruh orang come to you and be frank, yang kau tu tak puas hati takde pulak nak cakap straight to my face. Kau pun tau how easy it is to talk to me straight away. Kau pun tahu kalau aku salah or proven bersalah, mesti aku mengaku and fix it straight away. Dan aku tak simpan dalam hati. I am THAT straight. And you know that. So whats up with all the sulking and silence and perangai kepala angin nih? Takkan menopous kot? You are not making anything any easier dear.

Since kau tak cakap apa2 kat aku so I'll keep on acting normal dan ignore any of your tantrums and doings. So sila sakit hati sendiri. Mak takde masa nak layan kepala angin kau tu nok. Mak ada banyak benda nak fikir nak buat keputusan. Kritikal nih.. So if any of decision I made in future buat kau terasa ke hapa, nasib kau la. Suka hati kau la nak fikir apa, nak cakap apa. Selagi kau tak cakap or luahkan apa2 kat aku, then aku akan terus anggap yang takde apa2 berlaku. Segala amukan kau dikemudian hari akan dianggap sekadar an annoyance from an annoying someone. 

Aku sedang mengalami sakit pinggang. Dah 4hari. I dont know what happened to my waist exactly  that cause the pain but I did notice yang it started with this pain at my spine. It left like sakit sebab lebam whenever I touched it. Aku tak tahu where or how I get it. Probably from one those bumping-to-things accident I had all the time. Suicidal kan aku? 

Anyways, last Saturday I was going upstairs when suddenly pinggang aku went like really sakit and I couldnt stand up. Aku dah terduduk kat tangga masa tu. Nasib baik tak jatuh tergolek. Since I couldnt move, I was all alone and my pinggang rasa betul2 sakit, so I just sat there waiting for the pain to go away for a good 15minutes. 15-freaking-minutes!! Masa tu aku dah meleleh2 airmata, dok fikir camne aku nak tolong diri sendiri nih. Aku taknak mati tangga macam ni, nanti roh tak aman terus jadi suster ngesot. I didnt have my handphone with me. Plus aku tak tau nak call siapa yang boleh tolong aku on the spot. Mintak tolong kat abang polis la kott? 

Buttttt aku tak sure dorang tu is reliable or not sebab pernah sekali dulu kat blok rumah kakak aku duduk tu ada bunyi chaos orang bergaduh tengah malam. Ada sorang lelaki ni mengamuk2 menjerit siap baling2 barang. Like baling helmet and tong gas okkkk. Kakak aku cakap dorang bergaduh adik beradik. I just couldnt stand it bila dengar suara perempuan menjerit like really horrifiying. I mean, anything could happen tak kiralah siapa pun mangsanya. So I called up 999, explaining what happen and asking for police to come and check. So this 999 lady connected me to a police station and I was talking to an officer. He asked me what happened, whats the current situation. Masa tu aku dah rasa like weh takkan kau nak suruh kau pergi tengok? Bukan sepatutnya kau suruh aku dok diam dalam rumah jangan keluar, kunci pintu, just listen and report if ada apa2 jadi lagi ke?? 

So he said they'll send someone to check. Aku pun ok lah, tunggu la if ada polis datang ketuk pintu rumah aku ke, nak bercakap dengan saksi ditempat kejadian haha. Fine, tak kelakar. But nothing happen. 10minutes later, the officer called me and asked if dorang still bergaduh. Aku pun cakap lah dah takde bunyi lagi so maybe it stopped already. He said ok, takde apa kot then hung up. Wadefak weh!! I didnt tell them that it was a family-fight, I just told them there were people fighting real bad and I heard a woman screaming. That could mean a violance is happening but they dont even bother to show up!! Just because aku cakap it stopped doesnt mean nothing bad happened. Manalah tau dah senyap  tu sebab dah ada orang kena kelar leher ke, kepala dah pecah ke, tak fikir ke? Nak tunggu ada orang lapor kematian ngeri baru kau nak datang tengok ke? And people wonder why the criminal rate is increasing.

So pasni kalau apa2 jadi kat aku lagi, I'm thinking of calling Indon general worker aku tu. Lebih reliable. Tak pun aku call bapa babies aku. Lebih romanticable. Ngehehe~

Friday, September 17, 2010

Thank you note.

Thank you PNZ Two Enterprise for producing it, thank you Kedai Mesra Petronas for selling it. Setelah sekian lama mengidam, gula kapas idaman kalbu sejak bulan puasa akhirnya berada di pangkuan. 

Yummehhh Manda Gula Kapas

Stoned weh nak abiskan menatang nih!!

psttt: Apesal kena namakan gula kapas nih Manda? Cam tak releven ngan product jek...

Wednesday, September 15, 2010

Laporan Sambutan Syawal 2010


Raya tahun ni berlalu tanpa sebarang persiapan. Aku takde baju baru pun. Nak beli awal2 tak sempat. Plan asal nak tunggu balik kampung then bershopping sakan di Jakel tapi tak sempat jugak. [Info: Jakel berasal dari Jalan Aji, Segamat, Johor, bukan kat KL nun. Family aku je dah empat keturunan termasuk anak sedara aku bershopping kain dan karpet kat situ. Harap maklum.]

Pasangan2 yang dah berkahwin pulak pulang ke kampung mertua masing2 tahun ni. So rumah parents adalah tak berapa meriah. Sessi bergambar sakan memang takde. By waktu solat Jumaat aku dah sambung membuta to around 3pm. Bangun pun sebab mak aku memekak kejut sedara mara datang. Then around 4 lebih barulah kitaorg ramai2 keluar beraya. Tu pun aku melawat satu rumah sahaja then balik terus sebab parents aku dah malas nak join yang lain2 sambung beraya. Raya pertama yang tak efisyen.


Tapiiiiii rumah tetap ceria dengan kehadiran 2 anak penyu.
Dua anak penyu berkeliaran dengan gembira di ruang tamu yang lapang. At the background is bapak penyu yang tewas.


Adik & Kakak. Comel dan bising.
Tapi both tak berapa sihat so they were more bising than comel. Haih.



I had a near miss accident on 2nd day raya.


I almost chopped of my middle finger while chopping a sugarcane stalk. Tapi lucky enough the butcher knife just slightly slit off a small bit of my middle finger skin and nail. Pengajarannya ialah lain berhati2 bila menggunakan pisau pemotong daging. Sebab somehow ia akan cenderung untuk memotong daging walau apa yang cuba dipotong pun. Dan juga jangan excited menggelabah sangat bila menggendalikan pisau ok.

Itu sahaja cerita untuk sambutan raya tahun ini. Hari2 dalam bulan Syawal berikutnya akan dipenuhi dengan sessi mengganti puasa. Sekian.

Wednesday, September 8, 2010

Mix of the randoms



Mangsa domestic violence. Excuse the unkept nails and the dry skin. Kondisi normal untuk wanita berkerjaya buruh kasar macam saya.

Burn kena iron. Yang bodohnya, aku tak guna pun iron tu dan kedudukan iron dan aku pada waktu kejadian adalah sangat tak strategik lagi tak masuk akal untuk memungkinkan sebarang contact that can cause any burn AT ALL. Dahla kena pagi2 buta. Imsak pun belum lagi. The burn didn't turn bleb, but the muscle swollen a bit. Tak pasal2 tapak tangan gebu sebelah. Bayangkanlah betapa sakit dan uncomfortablenya aku bekerja sepanjang hari. Well actually takdela sakit sangat pun, cuma kerja dan manusia sekeliling yang causing the most pain. Pain in the heart and pain in the butt. CURSE YOU ALL JAHANAM BANGSAT!!




Uban ke-2 I discovered this week. Haih saya dah tua rupanya~ *sigh* Takpe yang penting saya tetap tampil kelihatan muda remaja dimata umum. Lagipun usia hanya sekadar nombor. Obviously in denial.. *rolling eyes*  Shaddap yewww!! Eh apesal ada jumpa uban time tengah bekerja nih? Curi tulang ke??


Bercakap pasal rambut, bila lah rambut aku ni nak kembali panjang mengurai? Dah tak sabar nak tunggu nih. Based on the rate of current growth, ada potensi untuk aku hilang sabar lalu cut it short. Dahlah tengah jiwa kacau, memang tendancy untuk pergi potong rambut adalah tinggi walaupun takut. Asal takut? Baca kat sini. Jangan malas. Wah tiba2 serius kannnn. Omaigooood she's old and sewel! I blame the workload & lifestyle. Stresssssssing!!


Oh I hate having period. The PMS, the pain, the "extra padding", the swollen body parts.. rimas rimas rimas!!


This poor lappie needs cleaning up and formatting. And the poor owner needs a VAIO. And a Motorola Milestone. And losta money.



p/s: Selamat bercuti dan Selamat Hari Raya semua. Aku maafkan korang. Dah dah bak sini duit raya.

Tuesday, September 7, 2010

Are you moist enough?

YOU. Your skin. Not that choc moist cake. Shit teringin pulak nak makan kek ni.

Anyway, if you feel like you are lacking of skin moisture due to the excessive heat caused by the ever increasing global warming that nobody cares about, then Vaseline has the solution for you.

Vaseline is currently celebrating amazing skin thus they are unveiling their new Intensive Body Care Lotion range catering to different skin needs. Yes ayat super gempak sebab copy dari source tehehe~

Gambar terpaksa mintak kat Encik Google.

There are 4 variants available at stores nationwide;
  • Total Moisture (mustard) - 10x more moisturization, sesuai untuk kulit normal tapi tetap berusaha nak kekalkan kelembapan kulit supaya kekal cantik of not bertambah cantik.
  • Healthy White (pink) - helps match your body's dark skin areas to light areas, sesuai untuk MJ wannabe kulit gelap tapi berusaha untuk dapatkan kulit yang lebih cerah berseri. (Note: MJ definitely tak pakai ni untuk putih)
  • Intensive Rescue (white) - hypoallergenic and unscented for very dry skin, sesuai untuk mereka yang berkulit biawak terlalu kering dan memerlukan extra care and moisture.
  • Aloe Cool & Fresh (green) - hydrates and refreshes skin, untuk kelembapan kulit dan kesegaran berpanjangan.
Not only they moisture and hydrate your skin, these lotions also complete with skin essentials nutrients such as Vitamin A, E and minerals. 

So hurry up and grab any of these variants. If rasa semua pun cam best dan wangi rasa macam nak makan plus your different parts of body in need of different variants, then beli je semua. Tak rugi berbelanja untuk kecantikan dan kemulusan kulit. Plus dijual dengan harga mampu milik so adalah value for money. Wah wah now I can quit my current job dan pergi jadi promoter Vaseline.


Wajah gembira promoter Vaseline berjaya sedang bercuti di Redang. Cantik tak?? 

Memang tak cantik. Sebab masa tu Vaseline belum launch Intensive Body Care lotions so kulit tak dilindungi sepenuhnya. Damn.


Anyway, Vaseline is giving out invites to Celebration of Amazing Skin by Vaseline poolside party exclusively for Nuffnangers on 2nd October 2010 at Luna Bar. They are giving away prizes worth of RM 10,000 (thats 10K people!!) in form of cashes and tonnes of Vaseline products. Party yang harus dihadiri. There'll also be prizes for games and lucky draws during the party. And on top of that, female blogger with The Most Vibrant Skin will win a Coach handbag worth RM 2,000!! Sekarang dah jadi party yang wajib dihadiri.

Disebabkan only 75 best written blog posts to win a pair of invites to the poolside party, maka jika anda betul2 berminat, click here to take part. Here! Click here!! But then kalau tak minat nak pergi tapi anda join contest dan menang invites, sila serahkan pada saya. I waaannntttt!!! Muahahahahaha!! *gelak tamak*

Friday, September 3, 2010

This is why I sometimes hate surprises.

[Pesanan penaja: Click images for larger view. Jangan malas. Thank you]
* * * * *

Thanks to Nuzul Quran & Mardeka, we ended August with rather long weekend. Setelah puas bermalas2an over the weekend, I checked my emails for the importants and whatnot.

To my surprise, I got this very important email;


Over ok, nak ber-email2 bagai.Aku call pun susah nak jawab, apetah lagi nak ber-email2. Memang tak laa..

Dan berikut adalah isi kandungan email;


 Tajuk dah menarik, malangnya kandungan takde attachment geran tanah atau geran kereta, apatah lagi nombor siri simpanan peti besi kat bank. Kecewa disitu.

Then I noticed something;

Mak aku ada FB weh!! Waddehel....Cepat increasekan security setting FB!!!

Motif nak menggelabah privatekan account bagai??
*cricket*

nRelate All Blog Sections