"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Thursday, August 12, 2010

Traffic

Last few weeks I got this comment someone asking me if I'm interested in doing paid written advert. Since aku terpengaruh dgn entry Peej of this, so I thought why not give it a try kan? I mean blog ala2 sampah camni pun ada gak orang nak offer. So I responded to the person.

Yadda yadda yadda, so this person asked me of my daily pageviews, unique visitors and what not. Sebab sedar diri blog ni sekadar melukut di tepian gantang, maka memang tak pernah la peduli visitors berapa ramai pun kan. Sekali sekala bila family members  and close frens baca blog tu pun dah rasa terharu dan dihargai. Pathetic betul. Btw, sapa tahu melukut tu apa? Apa significance-nya melukut dengan gantang? Apa yang melukut tu buat kat tepian gantang? Huihh sampai sekarang pun saya tak faham peribahasa nih.

So dengan gigih I tried to figure how lah to count all the shit. First I found this Google Analytics. Memula memang cam confusing sikit, sebab u have to put the html code in your layout setting and all tapi tu bukan masalah untuk cerdik pandai macam saya ni. Then I found that Blogger pun ada sediakan feature utk kira your page traffic. You can find it in Blogger in Draft, akan ada "Stats" tab kat situ. Kalau anda sebenarnya sama bongok cam saya ni tak tau kat mana nak cari Blogger in Draft tu, then sila pergi ke your Dashboard page, scroll down dan anda boleh jumpa Blogger in Draft tu at Tools and Resources of the Other Stuff section. Selamat mencuba!

Tapi masalahnya, ramai blogger complaint yang Stats feature tu will count your own visits jugak. Maksudnya kalau kau dah logged in, then kau bukak page kau pastu itu pun will be counted for as a visit. So its not that dependable la sebab kau bleh view page kau patblas ratus kali seminit then brag about it konon kau ada patblas ratus orang view page kau.  Everybody the will go "Wow" (amazed), "Pftt" (jealous) and "wadehel.." (tak peduli pun). Pastu kau pun mulalah lupa daratan then feeling2 famousity..eh. Okay okay I'm sooo sorry. I just can't get off of that. It was hell funny. 

Google Analytics tu I'm not really sure how it worked. Most of the complaints pun of it  "required a PHD in statistics to comprehend". Padahal kau tu yang bongok tak reti guna. Ye saya yakin untuk kutuk orang bongok sebab saya pun adalah bongok. Anyway, rasanya Google Analytics will not count your own visits, plus it has some features yang Stats takde, contohnya unique visitors and visiting time on site which seems to be important for most bloggers.


Untuk aku, semua2 tu pun tak penting sebab yang paling penting ialah traffic menuju ke Klang tak jam petang ni. Aku nak pergi melawat officemate warded kat Sri Kota ke hapa nama tah spital tu. Weh sapa tahu spital tu katne? Bagi guide sket plissss..

2 comments:

Drama Mama said...

traffic jam on the road orang tak suka kan. tapi traffic jam kat blog suka. ish ish

http://twinkywinkystars.blogspot.com

AdiHana said...

betul2 setuju2 ish ish *geleng kepala*

nRelate All Blog Sections