"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Sunday, August 8, 2010

Motherhood

Kezen satu batch dengan aku telah pun selamat menjadi ibu!! Tahniah2!!

Finally aku dapat jugak luangkan masa untuk melawat. Rasa excited tengok dia with her baby. Syukur dan tumpang gembira bila tengok orang yang membesar bersama aku is living a good life. Tapi rasa sedikit annoyed sebab tak pasal2 aku jadi kaunter pertanyaan bila-turn awak-pulak. Hepp heppp.. jangan tanya!! Better korang pergi visit dia kat sini, share all her stories. Weh visit kat blog je sudah la, xperlu tanya2 alamat rumah.

Talking about being a mother, I never really giving it any thought. Sebab pada aku benda2 macam ni adalah rezeki. Sama macam jodoh la. If ada then aku terima seadanya. If takde then I can always go for an adoption jika ada kemampuan. Haa tapi yang ni tak sama cam jodoh. Sebab kau takleh adopt husband/wife.
Anyway, since dah bercakap pasal motherhood ni, mari kita fikir sama2. Of bilangan dan jantina anak, again, aku tak kisah. Semua tu pemberian Tuhan so terima la dengan hati terbuka. Wahh mahmudah sungguh Adi nih.. Cuma yang merisaukan ialah of the tanggungjawab menjadi seorang ibu. Mampu ke aku nak jalankan tanggungjawab tu? I mean dengan perangai aku yang macam ni (sesapa yang kenal aku tu then faham la yek.. :P). Aku ni diri sendiri pun tak terjaga, camne gamaknya aku nak mendidik anak nanti?

Lagipun orang2 tua selalu cakap, macam mana kita treat parents kita sekarang, camtu la anak2 akan treat kita nanti. Aku rasa aku layan parents aku dengan normal, still aku tau ada kekurangan here and there. So sedikit risau kalau anak2 nanti melebihkan layanan yang kurang tu pada aku. Hishh sebab ni la aku tak suka nak dengar cakap orang2 tua nih, buat orang risau je haih~ Huh padahal kau memang setan kannnnn. Ptuihh!

Paling merisaukan kalau anak aku menurun perangai aku ni. A copy of Adi. Copies of Adi. Oh tidak~

Oh mak baru balik dari merayau kat Danau Kota. Saya nak pergi picit kaki mak dengan penuh kasih sayang. Later uolss!

7 comments:

hentakbelipat said...

yup rezeki tuhan tu semua..tapi rasenye dgr akak2 dok ckp..kalau dah dpt anak nnti..secare autonye naluri ibu tu buat kite pandai xpasal2 pasal nk jage anak nih..

Jiji-Fify said...

saya nak anak twin!! :P
tapi terpakse akur bila k.di cakap itu semua kerja Tuhan.. baiklah! :D

BUDI PRISMA SDN BHD said...

I dah ade banyak anak...ok je setakat ni. Semua tido dengan i...i rasa amat disayangi... Hehehe

AdiHana said...

hb: betul2 sume ibu2 pun ckp benda yg sama

jiji: mmg la tapi kamu boleh berusaha bersungguh2 haha

budi: can u change that name alredi? annoying tahu!

isabelle said...

adik2 akak dulu pun sakan gelakkan akak bila bygkan akak berkawin/beranak.
but when the time came, well... it wasnt that bad.

Emi Dino said...

betul, saya setuju jugak...

adik satu je yg aku x setuju , para last tu.. tipu.. x picit pon kaki mak dgn kasih syg sbb ko sibuk tlg gayakan baju baru yg mak beli kat uptown.. heheheeee

AdiHana said...

is: setuju 100% :)

kakak: diam kau.

nRelate All Blog Sections