"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Saturday, July 3, 2010

Makcik Bosan.

I've been wanting to blog about this since I read Isabelle's entry of this. Tapi biasalah benda baik yang harus dikongsi bersama memang selalu overlooked. Camne nak sebarkan kebaikan susu ni? Tiba2 menyimpang promote susu Dutch Lady.

Then last 2 nights sewaktu Makcik Bosan tengah meratapi nasib merantau di tempat orang demi sesuap nasi, Makcik Bosan terjumpa entry yang macham memang Iz punye ni, juga memperkatakan tentang topic yang sama. Lepas tu just now Mama Drama post entry yang ni pulak, juga of the same topic. Wahh dah 3 orang highlight isu yang sama, so Makcik Bosan jadi bersemangat nak petik isu ni jugak. Nampak sangat Makcik Bosan ni gile bosan xde life sampai baca entry orang pun jadi bersemangat. Pfttt~

Stop stop apa kau merepek nih? Isu apa? Apa yang penting sangat nak kongsi tu?? Jawab jawab!!

I'm talking about wearing hijab (tudung) and high buns. Eh apa kena mengena roti tinggi dengan tudung? Tudung saji u mean?? Bukan roti tinggi la, ape hal kau ni asyik ingat pasal makanan je nih? Bun as in sanggul. Sanggul tinggi tu bukan sanggul yang atas kepala perempuan tinggi, tapi sanggul yang di ikat tinggi atas kepala. Lepas tu anda pakailah tudung/selendang cam biasa. Jangan lupa pakai brooch/pin yang menghelip untuk effek riak yang nyata. Err Makcik Bosan, makcik dah menyimpang lagi ni...

Sekarang ni dah macam2 jenis dan style bertudung. Frankly speaking, aku kurang setuju dengan style bertudung yang berbelit lilit satu kepala tu, semak aku tengok. Pastu ada pulak style tudung tutup kepala. Betul2 tutup kepala je okay, jambul maintain tersembul and leher mesti kena tayang. Paling best style pakai topi konon to covered the hair tapi eh-fringe-kena-kuarkan-untuk-cover-dahi-jendul. Ni sume Siti anak pakcik Din tu la punya style. Rakyat jelata pun bedul sangat follow apa orang tu buat. Oh bagus anak pakcik Din tu, sopan ayu bertudung. Menutup aurat tu.Wanita melayu terakhir. Watdehel laa.. Masa Ekin pakai tudung dulu puas la kena kutuk poyo sebab nak mengurat Mawi. Alasan dia bertudung tu ilham dari mimpi semua tu memang sumpah poyo-xleh-blah but at least dia bertudung properly. Bukan main letak kain atas kepala je. Eh makcik, apesal asyik meyimpang je nih? Emo pulak xpasal2. Dahlah kau tu tak pakai tudung mendedah aurat bagai. Lagi nak banyak cakap. Aku sepak jugak Makcik Bosan ni kang..

Anyway, donning hijab with high bun or any style there is surely looks good tapi sentiasa kena ingat niat dan tujuan asal bertudung tu. Jangan bertudung semata2 nak tiru artis or kawan or nak berfesyen semata. Dan kena la pakai based on the right way. Kalau tak bagus kau takyah pakai tudung, meh sini join makcik nyer Kelab Skirt Pendek. Boleh jugak tambah korum mengumpant geng bertudung-tapi-mendedah tu. Syok sikit  nak mengumpat geng ramai2 nih. Merial uols. Makcik suka.....

PANGGGG!!! Haa kan dah kena pelempang satu.. Dahla makcik nak bersiap. I'm going back to civilization. Menci dok sini taw. Cakap sikit pun dah kena lempang. Sedih.. (sambil geget jari ala Neng Yatimah).

No comments:

nRelate All Blog Sections