"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Wednesday, April 28, 2010

Tahapehape la korang nih..

Ni nak komen sikit.. (wah mulut dah muncung ala Kak Nam nih). Aritu Kak Tijah sebut2 pasal blogging pioneer. Then ada pulak amukan puaka Peej pulak pasal sorang minah ni. Then hopping around it seems like everybody been talking about the same topic - blogging  activity, blogging pioneer & minah yang diamuk oleh Cik Peej nih. Sungguh tak sangka ada orang yang sangat mengambil serius blogging ni. Aku nak komen secara general je, bak kata Kak Tijah "takyah nak pinpoin kat sapa2. sedar tak sedar...kita sume pun perangai lebih kurang sama je."

Pada aku blogging ni adalah for fun. Topic adalah bergantung pada individu. Ada blog yang dedicated untuk politik, ada untuk isu semasa, fashion, food, vacation etc. As for most people, they simply write pasal kehidupan seharian; tentang hari kau, special events, aktiviti bodoh2, your love life, your frens & family.. Yelah, it's like kau bercerita dengan orang about yourself la kan. 

But bila kau dapat feedback negative from people yang mendengar (in this case, membaca), tak yah la nak sentap2 bagai. Siap cakap orang dengki kat kau la, nak jatuhkan lah.. Kalau sorang dua then mungkin logik la. Tapi kalau dah beramai2an cakap kau poyo, maka tak perlu lah bersusah payah untuk menegakkan benang yang basah itu.

Blog ni is like portrayal of yourself. Benda2 yang kau cerita dalam blog, cara kau bercerita semuanya menggambarkan diri anda. Ada bloggers yang ramai kawan & banyak comments (menggambarkan dia seorang yang mesra and friendly), ada yang aktif tapi tak ramai yang follow or comment (mungkin dia orang yang sukakan privacy), ada yang ramai followers, mostly silent readers but ada geng2 back up (kau berciri queen bee), dan ada jugak yang copy paste entry orang lain buat macam entry sendiri (kau simply gile xde life. Sangat kasihan.)

Paling takleh blah bila tak pasal2 org yang tak bersalah terlibat sama. Tak pasal2 kes jadi besar.  Tak pasal2 melibatkan undang2 bagai. Memang cari pasal.

So what if kau dah masuk tv? So what if the newspaper covered your story? That doesn't make you THAT significant or important sampai rakyat Malaysia sanggup berpakat untuk tubuhkan geng mari-kutuk-dia-sampai-bengkok just because kau rasa ramai orang dah kenal kau dan orang ramai xselesa dengan your so called kejayaan. Weh orang Malaysia hanya buat geng kutuk untuk budak2 AF je ok. Paling tak tahan bila ada yang sampai came up dengan defensive statement orang Melayu memang tak boleh tengok orang lain senang. Memang setuju. You yourself is a good example.

Pioneer atau tak, yang penting orang selesa dengan kau. Kalau content blog kau merapu, asyik kutuk orang, bincang isu2 sensitif dengan sangat lantang maka kau adalah menempah tiket ke neraka..eh maksud saya tempah tiket sessi dimaki secara berkumpulan. So redha je lah kalau kena maki.


Hoii kau ingat Fergie came up dengan Fergalicious, Beyonce dengan Bootylicious and Kimora Lee dengan Fabulousity, you think you can get away dengan term famousity kau tu? Kau memang mintak kena kutuk.

Eh. Berterus terang pula pin point orang.. (^__^").

Sekian.

7 comments:

HaNiM PoSh said...

period?? ;-p

isabelle said...

wahahaha...ntahapaehapentah sentap

Puan Jiha said...

hehehe ape aje ...wah ko dah makin rajin blogging skang... sudah kurang serabut eh hehe

nway... kezen..aku nak hadiah...8May makin dekat hahahaha

Drama Mama said...

hah...banyak betul skang blogger gaduh2...well frankly i pernah terlibat sekali masa awal2 blogging dulu...terkomen hate komen pasai orang ni kat blog orang lain. wahhh tetiba dia naik hangin smpai skarang dok camdek2 gitu. haha

now i learn kalau nyampah gila camna pun ngn blogger yang fehrasan bagus ni, buat dekkk ja. kang jadi isu macam2, pehtu orang dok kutuk2 nak mampos kita dalam blog diorang, hidup i gak tak tenteram. hehehehe

wayyy to go. ur blog memang best. oh ni pujian ikhlas ya bukan nak membodek ;-)

AdiHana said...

hanim:
baru habis. :P

is:
kannnnn. haha.

jiha:
err saya kenal awak ke?? ekekeke~

drama mama:
tu la kan?buat bodo sudah.

anyway thanks puji tu. i nak berangan kejap sonok ada org puji nih~ (haha matilah lupa diri)

Tijah said...

huhuhuhuuuu! (gelak suci sbb sedang minum kopi)

ujung2 ke"situ" jugek ko ek? takpe la. mari kita sama2 muhasabah diri. marilah kita sedar diri. mustahil kita pun takde yg membenci kannn?

AdiHana said...

dah tu nak wat camne kak, tak tahan dgn "famousity" dia tu..ekeke.

marilah beramai2. kot esok2 aku xsedar diri maka silalah lempang aku beramai2 pulak yek.. *matilah*

nRelate All Blog Sections