"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Friday, April 23, 2010

Kembali ke pangkal jalan

I'm going balik kampung in few hours. (Going balik kampung? Apekah struktur ayat begitu?? Sila tegur.. -___-"). It's been a while since my last trip, since CNY aritu (dimana waktu itulah wajahku telah dinoda~ *sob sob*). Esok my jiran merangkap my childhood friend is having kenduri cukur jambul for her first baby. Since our family is very close dah mengaku sedara bagai, it is more than appropriate la for me to attend the ceremony. 

I'm a bit excited actually to meet her & her baby sebab aku selalu rasa agak kelakar ok for si Lina ni to even have a boyfriend, let alone getting married, being a wife, a mother and all. Agak tak tercapai dek akalku. Sebab Lina ni adalah super sweet & innocent, a bit kelam kabut but she's very friendly & warm. Paling kelakar bila borak dengan dia, sometimes she'll just went off babbling tahapa2 tah then I'll went like Huh?? then tetiba dia gelak2 sebab dia sendiri pun tak faham apa yang dia cakap. Wayyy crazy daripada aku ngehehe~

Tapi aku juga adalah nervous sebab the majlis will be attended by most of kawan2 sekolah rendah. Dah lama sangat tak jumpa dorg. Rasanya dorg mesti dah tak kenal aku, dan aku dapat bayangkan how awkward it'll be to start a conversation. 

Dan pastinya para makcik yang akan lebih excited once they saw me berkepit with my mom, as they'll be wondering "Bila masa lahh si Semah ni ada anak lagi sorang?" Dan yang paling menyayat hati bila ada yang straight forward bertanya "Semah, ni menantu awak eh?" Rasa sungguh di-anak-tirikan. Syahdu okkay..


Pengajaran dari kisah seorang Adi:
Rajin2 la balik kampung. Awak tu dahla tak membesar kat situ, balik kampung pun tak beramah dengan orang. Sampai orang kampung sendiri pun tak tahu awak tu anak siapa. Kau pun tak kenal orang kampung. Sungguh tak beradap... *tsk tsk*

Plus, tolong jaga sikit reputasi Puan Asmah sebagai gangster kampung tu k. Opssss..

No comments:

nRelate All Blog Sections