"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Wednesday, October 14, 2009

Banyak cakap


Orang cakap:

"Best la kau Adi, tinggi lampai. Boleh jadi model" *pftt asal tinggi jek kena jadi model~


"Eh how you keep your figure eyh? U always been this skinny?? Eiii bestnya. Untung u xyah susah2 diet. Dahla u tinggi, boleh jadi model tau" *Again, the model thingey.. pftt!!


"I like la the way u do your hair. Especially kat hujung2 tu, wavy2 sket. Cantik la.." *Ni adalah masa rambut aku panjang dulu~


Aku cakap pulak:
Susah kot jadi tinggi nih. Nak pakai heels pun susah, nnt jadi makin tinggi. Pastu akan jadi center of attention sbb for sure I'll stand out of the crowd. Btw, aku xdela tinggi mana pun. Kira average jek la. It happens that org keliling aku yang xcukup tinggi, tu yang nampak cam aku ni tinggi hehe~

Semua orang pun cakap aku kurus sangat. Aku tau la aku memang kurus tapi kurus kering ittew adalah tidak benar sama sekali okkay.. Mak aku pulak selalu cakap aku ni tak sihat sebab aku kurus boleh? Mana pulak aku dapat DNA kurus ni kalau bukan dari dia.. Aku makan byk mana pun xjadi gemuk. Berak banyak adalah~


I always wish my hair was a bit wavier, if not curlier..


Pompuan tu pulak cakap:
"Ala Adi tu xde la tinggi mana pun. Biasa jek. Erra Fazira lagi tinggi dari dia kot! Cantik lagi"


"Tak cantik la kurus2 sangat. Macam orang xcukup makan jek.. Bla bla bla.. Eh takkan la Adi tu memang kurus camtu? Mesti dia diet. Tengok muka dia pun banyak jerawat sekarang. Confirm crash diet"


"Eii apesal rambut kau ni camni Adi? Dahlah kering. Kaler la sikit, buat rebonding ke.. Rambut lurus la cantik"


Aku pulak cakap kat pompuan tu,
Apekah compare aku ngan Erra Fazira.. Kau tu jumpa Erra pun xpenah, mana kau tau dia lagi tinggi dari aku? Nape tak compare aku ngan Tyra Banks jek. Kalau yang itu memang sah2 she's way taller than me. Tak kisah lah, at least aku takdela sependek kamu~


Cantik tu is in the eyes of the beholder. Tapi kalau dah semua orang cakap kurus tu cantik, maka nyatalah aku lebih cantik dari kau sebab aku lebih kurus dari kau. Terima lah kenyataan, lebih mudah kau nak menjalani kehidupan sayang..

Skinny is in my DNA. Aku tak perlu berdiet bagai to maintain this figure. Apatah lagi crash diet. Tak macam kau kan, diet sampai sembelit pun tak turun2 jugak kilo mu ittew.. Ni nak share sikit rahsia ngan kau. Kalau kau nak sentiasa kurus cam aku, kau bela la hantu ke, jin ke. So kalau kau makan banyak mana pun, kau takkan jadi gemuk sebab semua makanan tu akan di-consume oleh makhluk belaan kau tu. In fact, kau akan jadi makin kurus. Dijamin berkesan.

Aku xkesah pun dgn jerawat2 kat muka aku ni. At least dulu kulit muka aku mmg azali licin tanpa sebarang noda. Bukan cam muka uols yang sedia menggerutu sejak sebelum baligh lagi tu kan.. Aku tau nnt jerawat2 ni akan hilang, bukan aku xpernah kena jerawat attack camni. Eh kalau tak silap kau cite kau abes beribu2 kat facial saloon kan? Apesal aku tengok muka kau camtu jugak, makin berkerak adalah. Oo mungkin that well-reputed-international-brand saloon tu tak bagus kot. Kalau tak mesti kau dah secantik Erra Fazira kan?


Nak soh aku kaler rambut, buat rebonding? Apesal, supaya rambut aku jadi sama karat cam rambut kau tu? Rebonding bagi rambut aku jadi keras ketung cam rambut kau tu? Terima kasih je la byk2. For your info, aku ni dah 27 tahun tahu. Sepanjang hidup aku, aku dah puas kaler rambut ngan macam2 kaler. Di usia ini biarlah aku puas merasa berambut hitam pulak sebelum ia bertukar kelabu nanti. Btw, rebonding tu is soooo last year. Kau kan stylo mylo katanya, xkan tu pun xtau? *opss..


Iye, mulut aku memang jahat. Kau terasa? Matilah kau!!

8 comments:

HaNiM PoSh said...

ko maki saper ni adi hana??biarkn..sllu nyer org yg kutuk org len byk jerawat tu...nti dia kena lg teruk..kuman tu pindah ke dia..hahaha

*mmg susah jd tggi ni...bile pki heels sket jer dh nmpk mcm giant tgh2 org..huhuhu

isabelle said...

hahaha. FYI (and for that pompuan's info), erra is not as tall as us. yes, as compared to u & me, adi. hahaha.

maybe la dia lawa, but keep in mind. dia ngaku pi buat face shaping segala. we could also turn into the most gorgeous women on earth if we were to spend a hefty sum of money on that. but thats just not us la.

kita bukan mcm 'org tu' kan?
kalo buat tu, ada hasil, ok la.
tp kalo sama je mcm x buat, haha...she is damn pathetic!

Puan Jiha said...

hahahaha org dengki mang gitu la adi... yang penting kite happy dgn diri kite seadanye hehehe

AdiHana said...

hanim,
aku bukan maki, tapi berterus terang haha~

is,
u tell her. minah ni kalau sy yg ckp semua salah n xbetul.
tapi dia mmg pathetic!

jiha,
tu la kan. ekceli i rasa dia x hepi ngn diri dia n dia paling xhepi tgk i hepi huhu~

Emi Dino said...

adik aku nk tolong sambung sikit lg kata uk pompuan ittew :

pompuan, adik aku x pnh crash diet...even masa dia putus cinta pon dia mmg makn banyak bersamaan dgn air mata nya yg banyak kuar...
adik ku juga sbnrnya mmg suka mkn..cuma kalau u x pnh tengok dia mkn kat ofis adalah kerana mgkin dia x lalu mkn setelah melihat u di ofis...kekurusan dia adalah kerana dia mengikut mak kami yg sememangnya kurus slim, cantik menawan dulu, tp skrang ni mak kami bertambah brt bdn sbb mkn ubat asma... kalau tak..perghhhh...

jerawat di muka tu adalah kerana tension..sebab apa? ha, itulah yg kita x tau..(hehehe)..nasiblah u sbb kenal dia sewaktu jerawat tgh berjimba di mukanya..kalau tak lagi teruk u makan hati tengok kehalusan wajahnya...

oh ya, lagi satu fakta, u x tau ke, ada org yg ada metabolisme sgt tinggi, hingga kan sebanyak mana pon dia mkn , bahkan kdg2 cam org bela jin gamaknya, makanan tu x sempat jadi lemak tepu dalam badannya kerana semua telah terbakar...btw, adik saya tu sgt aktif... so, pk lah sendiri...

lastly,jgn sesekali suggest ttg warna rambut kat dia or even ttg penggayaan rambut pd dia sbb mak kitorg lebih terror...


adik : sekurangnya, ko bersyukur dengan kejadian ko..cukuplah...
ko sayang aku lebih lepas ni kan....mmuah..:))

AdiHana said...

haha kakak sudah marah!! matilah kau kena double attack ekeke~

btw, she's sooo not my opismate la..

Emi Dino said...

ooo... i tot ur ofismate...tp kalau delete ayat aku yg ada "ofis" tu , level marh ku ttp sama...

Emi Dino said...

additional...
hanim : akak sokong 200%..org yg sibuk psl jerawat org mmg kena lah lps tu...kuman jerawat tu pon tau..hahahaaa

nRelate All Blog Sections