"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Monday, December 29, 2008

It's all about the money


Kalau dah nama manusia tu, mmg manusia la kan.

Tak kira la baik camne pun, kalau dah ber-DNA manusia, memang tetap ada perangai manusia. Tapi kan, makhluk spesis manusia ni, under certain circumstances/condition, boleh bertukar peel binatangz haramzz dengan automatik. Especially bila tiba bab DUIT. Very the hanjeng I tell u..

Ni satu perangai yang aku rasa memang termaktub dlm strain DNA semua manusia pun. Manusia ni kalau cite bab duit je, masing2 ngan tiba2 akan berperangai ala2. Tak kira la baik camne pun budi pekerti tu (baik ker...), dah kenal bape lama pun, siap tidur-sebantal-makan-sepinggan kaedahnya.. Aku rasa kalau tiba bab duit ni, ngn automatiknya semua tu tak diambil kira. Yang di kira hanya duit tu je lah. Dah tak ingat la segala kebaikan, budi pekerti, persahabatan, segala jenis kejujuran, kaseh sayang, kesetiaan, hidup-mati-bersama, you-jump-I-jump segala tu semua hilang dgn the very tiba2.. Semua benda pun nak ungkit, nak berkira. Semua yang konon2 dah halal donia akhirat tu ttba jadi tak halal donia akhirat. Masa tu la orang yang kau cakap kawan bff tu semua jadi musuh ketat 7 keturunan. Membencikan sgt2!!

Aku nak maki byk2 spesis manusia ni pun xleh, sbb aku ni pun manusia jgk. So kira sama dengan je la kan.. Tapi sebab orang dah buat perangai binatang ngan aku, maka aku rasa harussss aku aktifkan the "binatangz-DNA" in me jugak. So perenggan seterusnya ditujukan kepada sesiapa yang terasa (nasib kau la!) dan sesiapa yang terasa nak jadi keypochi (a.k.a tukang cucuk) dengan menyebarkan entry ni kepada orang lain yang uols rasa akan terasa. Ada aku kesah?

So korang nak berkira ngan aku, nak mengungkit ngan aku kan?
Meh sini aku nak berkira and ungkit segala benda tok nenek pulak..

Korang sebelum nak berkira sgt2 ngn aku, TOLONG ingat balik semua benda jadah yang aku penah buat ngn korang, utk korang. In fact, aku penah buat lebih dari itu just for uols yang xsedar diri ittew. Ni kalau nak kira, dah kes hutang budi taw. BIG TIME. Tapi ada aku cerita ngan korang selama ni? Ada aku heboh2 kat org? Xde kan.. Mesti uols cakap Kak Adi tu propah je, saje je nak besar2kan cerita.. Ni akak nak bagitau, akak ada bukti plus saksi okkay!! Tapi ngan perangai uols yang buta kayu lagi buduss ittew, kompem2 la uols xpaham pun kalau akak cerita semua tu kat uols. Lagipun akak xnak la mengungkit, nanti xpasal2 akak jadi sedarjat pulak ngn uols yang suka berkira dan mengungkit.

Dan untuk maklumat kepala otak uols yang xberapa bijak tu, segala benda yang akak berkira ngn uols tu BUKAN utk kepentingan peribadi akak okkay.. Tu semua utk uols jugak. Dan benda2 tu semua mmg dah jadi sebahagian tanggungjawab uols utk menanggungnya. So nak taknak uols kena la tanggung. Tak reti2 lagik?!! Uols kan berakhlak mulia katanya..*muntah*

Untuk pengetahuan uols, akak ni walaupun perangai buruk (sedar diri okkay!!) tapi hati akak xdela buruk sgt.. Since akak tgh cuba utk menambah-baik diri sendiwi maka dengan itu ingin dinyatakan disini, akak tetap halalkan semua utk uols. Donia akhirat lagi.. (walaupun xberapa ikhlas sbb hatiku tlah terguris.. *nanges* Matilah drama queen!!).

Akak ni kesian taw ngan uols, sbb uols igt yang uols tu baik akhlak sgt tapi hakikatnya hanya akak dan Tuhan je yang tau. Akak harap uols bawak2 la sedar diri sket. Lagipun if akak nak berkira semua benda tok nenek ngan uols, nnt xterbayar pulak.. Especially bab hutang budi tu. Takkan la uols nak bergadai body pulak kan?? Akak xselera okkay!!

Tapi if uols decided nak teruskan jgk perangai haram jadah uols tu, akak xleh nak ckp apa la. Teruskan lah usaha uols menegakkan benang yang basah ittew, akak malas nak join.. Akak hanya boleh berdoa kepada Tuhan utk tunjukkan kebenaran kepada semua. Cuma akak harap jgnlah diguris lagi hatiku yang tlah berdarah ini, kerana nanti matilah uols semua kalau akak menghamokss. Masa tu mmg tiada maaf bagimu!!

Uols terasa ke ngan ke-hanjeng-an molot akak ni?? Sory la uols, semangat kejujuran dlm DNA akak ni membara sgt2. Akak just being honest je. Akak kan Sexytary Kayu Lastik Club, maka harussslah akak melastik uols secukup rasa. Kalau uols terasa, tu bukan masalah akak. Naseb uols la kan. Lagipun kan akak dah cakap, akak ni mmg bukan baik perangai sgt. So patut sgt la org perangai buruk macam akak ni maki uols bila uols menghanjeng ngan akak.

Sekian sahaja makian sopan dari akak utk harini. Skang ni akak nak gi amik wudhu' dan buat solat taubat. Banyak sgt pulak rasanya buat dosa arini.. Okay lah. Daaaa uolss!!!

Akhir kata dari akak: Pegi mampos laa uols semua!! *oppsss..*


5 comments:

Jiha.... said...

hahahaha cik kak marahnye die

isabelle said...

amboiii..marahnye, dikkk!

apa kata kerajinan awak mengemas tu dipergunakan utk mengemas brg2 kat umah baru akak? hehehe :P

Belladonna said...

Woiyoyo.. takut!

Btw, Happy New Year :)

AdiHana said...

mmg akak marah uols..
kita buat baik, org over2 pulak pijak kepala..terguris hatiku taw!! *sob sob*
anyway, hepi new year uols!!

puan isabelle, u dh terlambat la..i dah kembali ke pangkuan jln kg. jawa, segamat..
aritu tgu2 jgk puan paggil weols tolong, tapi xde pung...

aMz said...

tahniah.. itu la ciri yg membuatkan aku memilih ko menjadi SEXYTARY KAYU-LASTIK-CLUB. akhir nyer berkata2 jua kamu kan..

haiyo.. isabelle nak meg"kuli" kamu ke?? ader bayaran ke nak kemas2 umah ittew? tis is not the world u r living for free...if xde..i guess blh la JALAN!!!...

nRelate All Blog Sections