"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Monday, November 24, 2008

TABEMASHO!!


Apakah tabemasho ittew??


Itu adalah perkataan Jepun yg bermaksud "jom makan!!".

Yessszaa, aku nk cerita pasal makan! Haha topic yg sgt out-of-this-world utk dibincangkan oleh seorang Adi.. :D

Despite of my kepeng body nih, it actually does fuction like the bonggol unta. Ia boleh menyimpan lemak (aah, sgt la berlemak bdn aku ni kan..) dan makanan allowing me to survive witout eating any food for few days. Yep, aku klo setakat xmakan 2hari tu rilek je, siap laa xrasa lapar. Ni salah satu sebab kenapa Amar suke panggil aku freak – dia cakap aku xde saraf lapar. Dia juga cakap aku bukan entity planet Bumi. Sungguh bermulut celopar lagi longkang…

Tapi kali ni terbukti aku pun ada saraf lapar dan normal cam org lain gak. Motif aku berkata begitu?


Fries ditangan kanan ku, burger ditangan kiri ku - ye puan2, sgt tamak haloba!!
*Fact
: Tengahari before makan kat BK ni, aku telah menghabeskan sepinggan nasi minyak (yg konon2 aku xkan boleh abeskan :P) kat majlis kenduri kawen kawanku. Kalau la mak aku nampak la aku makan style ala2 Somalia camni, mau dia buat kenduri kesyukuran 3d3n gittew..


Aku xtau la wat has gotten into me lately, aku asek rasa lapar jek. Kerasukan hantu lapar pulak kot?? Even at the moment aku type entry ni pun (skg around kul 230am), aku tgh melantak semangkuk nasi bersama lauk sadin sisa2 dinner tadi.

Aku mula perasan tentang kewujudan saraf lapar ku ini dalam 2-3 minggu kebelakangan ni la. I’m not talking about makan 3kali sehari taw, tapi berkali2 sehari. Penah satu hari ni, aku bgn awal and had my breakfast around 8am. Around kul 10-11 camtu aku dah start lapar, so aku pun makan la lagi. Then kul 3 I had my late lunch makan nasi kandar kat mamak, kul 5 aku bedal goreng pisang 2hengget, kul 9 g dinner ngn my fren (I finished the whole plate of nasi goreng kampung yg banyak xhengat!!), then around kul 2am camtu aku dah rasa lapar gile2!! Hebat kan perasaan lapar ku? Matilah pasni boleh compete ngn Amz, pewot sapa lagi menyerlah haha!

Sometimes aku risau gak ngan my ever fluctuate eating habit nih. Yelah, tetiba sgt kot.. Setelah puas berfikir,mentelaah dan mengkaji, berikut adalah antara theories yg I could came up with on my eating-binge nih;
  1. Aku still dalam recovery process from dengue - My body needs more vitamins and minerals for my recovery so my stomach pun cooperates la by signaling the hunger to my brain..hmm ada ke such thing? Suka suki jek buat theory sendirik!! Hehe.. But as I can remember, recovering from dengue 1st time dulu xde lak camni. Ayoo sgt misteri lah..

  2. Lately I was soo occupied ngn my final year project - I been running around doing this and that, spending most of my time at fakulti.. Kat fakulti tu pun aku kena berjalan turun naik bukit, turun naik tangga, gi lab sana sini utk run experiment.. Pastu bila blk umh pulak trus stuck dpn laptop or baca journals. Waktu tido pun xmenentu. Tu pasal la aku asek lapar sbb nak guna byk tenaga utk buat sume benda tu..(promosi kerajinan diri secara terbuka la kan..ptuihh sgt!!)

  3. Hormone change – No specific explaination. It’s just that org pompuan ni, selalu kalau ada perubahan sikap or habit yg drastic mesti dikaitkan ngn perubahan hormone kan so aku pun saje la nak petik statement ni jugak haha! Ala2 budus memperkotak-katikkan kewanitaan sendiri kuikui..

But still, sumpahan tidak-boleh-menambah-berat-badan ku itu masih blom terunlock. Aku makin kurus pulak rasanya even tho nafsu serakah makan aku ni dah patut2 ubah aku jadi tong sampah. My one and only jeans yg fits me perfectly pun dah longgar. Nak kena bli suar baru nampaknya nih.. ayat drama sgt nk jeans baru kan!! :P

No comments:

nRelate All Blog Sections