"They say that the suffering you endure when you are younger is a way for you to pay your dues early and make room for better things in the future. Keep at it until you are calloused and bruised. Although you may be hurt and bleeding now, a better day will come. Hard work will never betray you."
Kang Gary of Leessang, Dec 2011

Monday, December 29, 2008

It's all about the money


Kalau dah nama manusia tu, mmg manusia la kan.

Tak kira la baik camne pun, kalau dah ber-DNA manusia, memang tetap ada perangai manusia. Tapi kan, makhluk spesis manusia ni, under certain circumstances/condition, boleh bertukar peel binatangz haramzz dengan automatik. Especially bila tiba bab DUIT. Very the hanjeng I tell u..

Ni satu perangai yang aku rasa memang termaktub dlm strain DNA semua manusia pun. Manusia ni kalau cite bab duit je, masing2 ngan tiba2 akan berperangai ala2. Tak kira la baik camne pun budi pekerti tu (baik ker...), dah kenal bape lama pun, siap tidur-sebantal-makan-sepinggan kaedahnya.. Aku rasa kalau tiba bab duit ni, ngn automatiknya semua tu tak diambil kira. Yang di kira hanya duit tu je lah. Dah tak ingat la segala kebaikan, budi pekerti, persahabatan, segala jenis kejujuran, kaseh sayang, kesetiaan, hidup-mati-bersama, you-jump-I-jump segala tu semua hilang dgn the very tiba2.. Semua benda pun nak ungkit, nak berkira. Semua yang konon2 dah halal donia akhirat tu ttba jadi tak halal donia akhirat. Masa tu la orang yang kau cakap kawan bff tu semua jadi musuh ketat 7 keturunan. Membencikan sgt2!!

Aku nak maki byk2 spesis manusia ni pun xleh, sbb aku ni pun manusia jgk. So kira sama dengan je la kan.. Tapi sebab orang dah buat perangai binatang ngan aku, maka aku rasa harussss aku aktifkan the "binatangz-DNA" in me jugak. So perenggan seterusnya ditujukan kepada sesiapa yang terasa (nasib kau la!) dan sesiapa yang terasa nak jadi keypochi (a.k.a tukang cucuk) dengan menyebarkan entry ni kepada orang lain yang uols rasa akan terasa. Ada aku kesah?

So korang nak berkira ngan aku, nak mengungkit ngan aku kan?
Meh sini aku nak berkira and ungkit segala benda tok nenek pulak..

Korang sebelum nak berkira sgt2 ngn aku, TOLONG ingat balik semua benda jadah yang aku penah buat ngn korang, utk korang. In fact, aku penah buat lebih dari itu just for uols yang xsedar diri ittew. Ni kalau nak kira, dah kes hutang budi taw. BIG TIME. Tapi ada aku cerita ngan korang selama ni? Ada aku heboh2 kat org? Xde kan.. Mesti uols cakap Kak Adi tu propah je, saje je nak besar2kan cerita.. Ni akak nak bagitau, akak ada bukti plus saksi okkay!! Tapi ngan perangai uols yang buta kayu lagi buduss ittew, kompem2 la uols xpaham pun kalau akak cerita semua tu kat uols. Lagipun akak xnak la mengungkit, nanti xpasal2 akak jadi sedarjat pulak ngn uols yang suka berkira dan mengungkit.

Dan untuk maklumat kepala otak uols yang xberapa bijak tu, segala benda yang akak berkira ngn uols tu BUKAN utk kepentingan peribadi akak okkay.. Tu semua utk uols jugak. Dan benda2 tu semua mmg dah jadi sebahagian tanggungjawab uols utk menanggungnya. So nak taknak uols kena la tanggung. Tak reti2 lagik?!! Uols kan berakhlak mulia katanya..*muntah*

Untuk pengetahuan uols, akak ni walaupun perangai buruk (sedar diri okkay!!) tapi hati akak xdela buruk sgt.. Since akak tgh cuba utk menambah-baik diri sendiwi maka dengan itu ingin dinyatakan disini, akak tetap halalkan semua utk uols. Donia akhirat lagi.. (walaupun xberapa ikhlas sbb hatiku tlah terguris.. *nanges* Matilah drama queen!!).

Akak ni kesian taw ngan uols, sbb uols igt yang uols tu baik akhlak sgt tapi hakikatnya hanya akak dan Tuhan je yang tau. Akak harap uols bawak2 la sedar diri sket. Lagipun if akak nak berkira semua benda tok nenek ngan uols, nnt xterbayar pulak.. Especially bab hutang budi tu. Takkan la uols nak bergadai body pulak kan?? Akak xselera okkay!!

Tapi if uols decided nak teruskan jgk perangai haram jadah uols tu, akak xleh nak ckp apa la. Teruskan lah usaha uols menegakkan benang yang basah ittew, akak malas nak join.. Akak hanya boleh berdoa kepada Tuhan utk tunjukkan kebenaran kepada semua. Cuma akak harap jgnlah diguris lagi hatiku yang tlah berdarah ini, kerana nanti matilah uols semua kalau akak menghamokss. Masa tu mmg tiada maaf bagimu!!

Uols terasa ke ngan ke-hanjeng-an molot akak ni?? Sory la uols, semangat kejujuran dlm DNA akak ni membara sgt2. Akak just being honest je. Akak kan Sexytary Kayu Lastik Club, maka harussslah akak melastik uols secukup rasa. Kalau uols terasa, tu bukan masalah akak. Naseb uols la kan. Lagipun kan akak dah cakap, akak ni mmg bukan baik perangai sgt. So patut sgt la org perangai buruk macam akak ni maki uols bila uols menghanjeng ngan akak.

Sekian sahaja makian sopan dari akak utk harini. Skang ni akak nak gi amik wudhu' dan buat solat taubat. Banyak sgt pulak rasanya buat dosa arini.. Okay lah. Daaaa uolss!!!

Akhir kata dari akak: Pegi mampos laa uols semua!! *oppsss..*


Friday, December 26, 2008

Sessi bercakap dengan jin



Mereka:

Mana updates wei!!!

Aku:
Bukan saja xnak update blog la, tapi malas xberkesempatan. Aku kan dah tamat pengajian (chewah berbahasa gittew!!), maka harus lah aku berpindah kuar dari umah sewa aku tu. So skang ni aku tengah berpura2 betul2 sibuk mengemas dan membersih segala benda kat umah tu la kaedahnya..

Mereka :
Takkan la kemas umah dari awal bulan xabes2??

Aku:
Meh sini try kemas umah aku yang mcm umah hantu tu!! Tolong xnak, komplen je lebih!!

Mereka:
Ehehehe...

Aku:
Nak kemas n besihkan peti sejuk je dah 1 whole day taw. Dahla budak2 ni xkemas lagi barang2 dorg, susah aku nak buat keje..

Mereka:
Yelah tapi xkan la lama sgt mengemas nya.. Housemate kau yang lain kan ada..

Aku:
Housemate aku? Kemas?? Lupakan je la...

Mereka:
Adi, Adi... Kau ni pun satu..

Aku:
Laaa, aku pulak...


* * * * * * *

*Note: Perbualan berikutnya tidak dapat dipublish disini kerana mengandungi unsur2 provokasi, makian dan carutan yang melampau. Harap maklum.
Sekian.



Friday, December 19, 2008

My today


Aku xtau pukul berapa aku tertidur semalam but it was veeeeery late.

Harini, pukul 6 a.m aku dah terjaga. Lepas subuh aku try sambung tido balik, tapi xleh. I kept tossing and turning, sampai naik sakit badan aku bergolek2. Disebabkan aku xmakan dari semalam dan aku rasa aku cam lapar sket, so aku pun bangun la gi buat breakfast. Aku masak nasi goreng. YESSS masak.. nasi goreng. Aku masak. Sendiri. Home made. By me. Adi.

I ate my breakfast sambil layan tengok katun. Sangat lah membosankan katun2 harini.. oh wait. Katun arini sama je cam katun semalam. Tapi semalam xdela bosan pulak. Hmmm...

So I decided to go lepak golek2 dalam bilik sambil baca komik. Golek punya golek sedar2 dah pukul 3++. Aku tertidur rupanya.. Aku bangun basuh muka, made myself a drink and start surfing the net sambil menggodek laptop aku yang tunggu masa nak kena campak ke dinding nih.

Dan harini baru aku perasan yang internet can turned out to be boring yang amat....

So I spent my whole evening membersihkan dan mengemas segala bekas2 plastik dan pinggan mangkuk kat the whole rak pinggan tu. SEMUA sekali.

This is not the first time I spent my day staying in, cleaning this and that. Apperently, I did that everytime I'm feeling down/serabut/tension etc. I'll start cleaning everything, dari membuang habuk sampai la membasuh tandas.

And I've been doing this for the past few weeks. Me, cleaning. Cleaning sloooooooooowly. And today, cooking as well. ME. Adi. Cooking..

Yup, something is bothering me. Veeeeeery much. I'm sooooooo disturbed rite now!

Tuesday, December 16, 2008

I was adopted?!!


I was having lunch with a fren today. We borak2 non stop as usual and then we started to talk about anak angkat.. And guess what? Aku la subject of the topicnya. Yup, not only my siblings je yang been teasing me for being different, kawan aku yang sorg ni pun sama gak. Dan ramai lagi..

Tapi being me, aku tak kesah pun. I even join memperkotak - katikkan diri sendiri. It started out as a joke, tapi lepas tu karutan kami berkembang menjadi sebuah cerita telenovela yang hebat. Kitaorg siap made up all the dialogs and the storylines of how I was being adopted and how I found out that I was adopted. Imaginasi tak hengat!!!

Then he asked me; "Apa perasaan u kalau betul u ni anak angkat?"
I told him that I don't really care. He was quite surprise. He said "Takkan u tak kisah langsung?"

I mean, given my circumstances, I don't see why I should be upset or sad or angry if ever my family told me that I'm adopted. I mean, it's not like my "foster" family don't love me. They really took a good care of me. And sometimes, my "foster" parents spoiled more than my other "foster" siblings. Even my "foster" siblings pun spoiled me, including the younger ones (yelah sebab aku adopted kot hehe). And I couldn't ask for any better "foster" grandparents.. Tapi lain la kalau my "foster" family ni dera aku ke, buli aku ke.. bleh la aku larikkkk!!

Tapi kan, kalau la aku nak sedih pun, maybe aku akan bersedih dgn kenyataan yang adik beradik aku skang ni are not my biological siblings. I'll be like "Alaaa dorg bukan my real siblings ke... *nanges*" Haha..

Dan seperti biasa, dia akan jawab "Freak!!" sambil gelakkan aku cam nak mati...

Monday, December 8, 2008

Kenapa


Ni adalah antara soklan2 "KENAPA" yang orang selalu dok tanya kat aku;

*****

Q:
Kenapa kau sorg je yg lain (kurus) dlm your siblings?
A:
Sbb Adi anak angkat, so genetik mmg xsama (ni jawapan kurang sopan adik beradik ku yang lain tiap2 kali orang tanya soklan nih. Cisss sungguh...)

.

Q:
Kenapa bagi nama kereta ni (my car kancil) "Awan Guling"?
A:
Behtu klo bagi nama Awan Kumulonimbus kang bisa mengundang ribut petir lak haha..
Actually aku dpt nama tu dari manga @ komik jepun, Dragon Balls (kes terpengaruh komik *grin*). Watak utama manga ni, Son Goku has a ride called Kinton Cloud, atau dlm komik bahasa melayunya dipanggil Awan Guling (which sampai skg aku xpaham kenapa..). Aku harap kereta ku itu akan sentiasa berkelakuan baik & laju just like the Awan Guling of Son Goku tu, selain ia hanya boleh dinaiki oleh org yang berhati suci murni sahaja muehehehe.. :P

.

Q:
Kenapa orang panggil kau "Adi"?
A:
Sbb dorg xnak panggil aku Mrs. Timberlake (@ wife Encik Justin), Justina (nama pompuan utk Justin), mahupun Jessica Biel (konon aku adalah awek Justin ittew). Matilah perasan!!
.

Q:
Kenapa kau lambat sambung belajar?
A:
Saje. Malas. (nak jawab pun malas.. *sengeh*)

.

Q:
Kenapa kau xde boifren/x kawen lagi?
A:
Sbb aku lesbian *senyap*...
Jawapan yang dijamin berkesan utk menutup muluts2 keypoh. Tapi dilarang sama sekali memberi jawapan begini kepada parents & ahli keluarga. Kang tak pasal2 ada pulak yang kena halau kang!!



Thursday, December 4, 2008

Tagged!!



Kak Bella tagged saya berkurun yang lalu tapi baru laa ni saya post entry nih.. Sorry la Kak Bella, lambat buat. Kenapa lambat? Sbb lately saya kerasukan hantu procrastination, tu yang semua keje tertangguh tu (ditambah lagi ngn sifat semulajadi malas yang amat.. Mengaku je la Adi!!!)

.

So here are the instructions;
Link to your tagger and post these rules on your blog: Share 7 facts about yourself on your blog, some random some weird. Tag 7 people at the end of your post. Leave your names as well as links on their blogs let them know that they're tagged by leaving a comment on their blog.
.

Dan berikut adalah isi kandungannya!!

  • Shoes - Simply ciptaan teragung dunia!! Salah satu topic berangan febret aku ialah "If I could have all the shoes in this world.." Nasib baik karangan zaman aku skola dulu xde bagi pilihan tajuk camni, kalau tak haruslah karangan akak paling meletopssss!! And if i ever jadi designer kasut, akak nak buat signature tapak kasut rainbow kaler siap ngn glitter2. Kompem makan hati laa Encik Louboutin kuikuikui...
  • Korek - Semenjak dua menjak bertukar status miskin tegar nih, benda yang aku dok korek ialah Tabung Tanpa Sesalan ku ittew la ngehehe.. Walaupun saiznya kecik tapi duit yang disumbat ke dalam tabung itu exclusively puluhan ringgit sahaja okkay!! Syilling2 xde taw.. err kecuali syilling 50sen hehe.. Tapi memang xmenyesal lah simpan duit dlm tabung tu muahahaha!!


Exhibit 1: Tabung yang telah menjadi mangsa korek..

  • Fruits - Yang pastinya semua jenis buah yang aku suke makan xkan termasuk dlm mana2 bakul hantaran kawen. Tapi kan, aku yang nak kawen kot.. so suke ati aku la kan nak hantaran buah ape pun. So utk bakal suami ku nanti, make sure u sediakan satu bakul hantaran buahan seperti berikut: nenas, pisang berangan, mangga, manggis, duku dan durian D24. Sekian terima kasih.
  • Colors - Kaler white seputih salju.. (salju tu kaler putih ke??). Selalunya anything in white will caught my first attention.. termasuklah para lengchai yang putih melepak yum2!! (aiyohh very the gatal!!). Ada seketika dahulu aku punyalah obsess ngn kaler putih ni sampaikan almost all of my shirts berwarna putih. Masa tu ada yg mencadangkan supaya aku enroll ke mana2 kindergarten class utk belajar mengenal warna2 lain yang ada di donia nih.. Tapi ada makhluk ni cakap putih tu bukan sejenis kaler, boleh??
  • Licences - Scuba diving license!!! That's definitely the license I've always wanted. Tapi sblom tu Cik Adi, TOLONG gi blaja swimming dulu plissss!!!
  • Perfume - Owh aku bukanla org yang pakai perfume on regular basis. Jarang2 sgt. Sbb pada aku perfume tu bukan la penting sgt. Yang wajibul-ghunnah utk aku ialah deodorant - maka barulah anda boleh tampil berani dan berkeyakinan tanpa bau badan. Gittew.. Lagipun I prefer my clothing yang smell nice. So instead I bought all the wangi2 softner utk mengharumkan semua pakaian saya.. Yup, SEMUA. Termasuklah pakaian yang "tersembunyi" ngehehe..
  • Hobby - Hobi saya ialah makan junk food. Boleh? Aku rasa aku xde specific hobby la, but i do love reading (walaupun yang aku baca mostly comics ngehehe..). Selain itu saya juga amat gemar bermalas-malasan dan berangan tinggi diawangan...


NEXT VICTIMS!!!
1. Puan Isabelle

2. Kayu Lastik (tapi aku rasa dia malas nak buat ni..)

3. Missy Orange

4. Nasrina
5. Kakak

6. Anda yang membaca

7. Anda yang rasa nak buat!! ♥



p/s: Kepada "
anda2" yang tersenarai dalam list next victims ni, plisssss inform me once u did and posted the entry eyh. Akak excited nak baca okkay!!! *grin*


Tuesday, December 2, 2008

Repost: Cinta Mati ku....


I just have to edit this entry..

Last time when I posted this entry, I wrote that I couldn't embed the video here bcoz the person who posted this video on youtube had disable the embedding thingey. And since I wanted to share this video with everybody, I made a link to the video. But unfortunately, the very next day, the link didn't work out and it seemed like the video is no longer available.

So I had to find another similar video so that everybody can watch it. The embedding is available for this one, but I really don't want to spoil the surprise so I made a link instead.



♥ click here ♥



My dear beloved jantung hatiku Justin Timberlake,
xkira apa pun berlaku, no matter what u wear, despite the leotard and kitten heels.. I tetap terima u seadaanya. I tetap akan terus menyimpan angan utk berkahwen ngn u kerna kamu lah chenta mati ku..

Oh Justin..........*drool*



note to self: hentikan la berangan tu Adi oiii!!!

Sunday, November 30, 2008

Lady Driver


Incident 1:
Yesterday afternoon I almost got hit by a car. Ada ke nak belok xbagi signal.. Dahla dia nak masuk jalan orang, pastu dia expect me to stop and give way. Mana la aku tau kau nak belok masuk jalan aku, bagi signal pun tak.. Pastu boleh pulak mamat tu jelling2 aku. Siap buat muka cam nak pukul orang. Siot jek.. Ingat aku heran sgt muka ganas ala2 kau tu?? Bila aku sound dia apesal nak belok tak bagi signal baru la dia nak tersengeh2 buat muka bodoh, poyo2 mintak maaf. Tadi jelling aku tak hengat.. Hanjeng sangat!!

* * * * * * * * * *

Incident 2:
Later that nite when I got home, I parked my car at the usual spot, kat tepi2 jalan around my block. Since it’s not a parking area so xdela la petak parking. It seemed like there was enuff space to park 2 small cars, so I parked closer ngn kete depan to make some space for other car that could fit parking behind me. Konon trying to be considerate la..

Just when I about to get off my car, there was this guy and his girlfriend riding a Savvy lalu kat situ, wondering around cari parking spot. Then his girlfriend pointed to the spot behind my car, asking her bf to park the car there. The bf slowed the car, stopped rite next to my car and said “Mana muat tu yang...” The girlfriend went “Muat la..”, then the bf went “Xmuat!!”, then the gf went “Muat! Try la (park) dulu..” and then the bf went “ X muat la!! Kancil ni la bangang park belakang sgt!!” The gf turned and looked at me abruptly and said something to her bf. Then dengan muka xbersalah and with even louder voice the bf said “Aaah nasib la, sape soh dia bangang sgt. Menyusahkan orang lain (nak parking).”

Ayooo lantang mengata aku bangang nih.. 2kali pulak tu!! Hello bro, kau tu bawak Savvy je ok, bukan lorry or Lamboghini menjalar2 tu. Kau hengat kete kontot kau tu panjang sgt? Kancil aku pun lagi panjang kot dari Savvy kau tu.. Aku rasa nak je g amik pita ukur, g ukur the space then compare ngn Savvy Lamboghini 18tayar dia tu, then panggil semua penghuni blok jadi juri utk decide siapakah antara kami yang bangang sebenarnya.. Budus ya amaatttt!!!

But he did try to park kat situ jugak. So the-very-pissed me stood there rite next to my car, watching him as he tried to park his car at the spot. Setelah cubaan beberapa kali beliau gagal, he shot a look at me saying “Kan I dah ckp..(xmuat nak parking).” That’s it. Mamat ni memang nak kena.. but as I approached him, the gf suddenly pushed him out of the car and she moved to the driver seat. The bf looked soooo terkejut I tell u.. Aku pun terkejut gak. Aku igt minah tu nak blah dari situ ke, langgar mamat tu ke but she was actually trying to park the car pulak.

Miraculously ngan sekali try sahaja, Savvy Lamboghini 18tayar ittew itu berjaya di-parked dgn elok & selamat. The gf get off the car, looked at me apologetically and said sorry. I smiled at her, turned to the the big-mouthed bf (who became silent all of the sudden) and said “So bukan la saya yang bangang kan?” then I turned around and walked. Ayooo rasa diva sgt!! Last thing I heard was the gf scolding the bf saying “Haa pandai sgt!!” Hambek kau!!

* * * * * * * * * *

Now, talking about "lady driver", I would like to ask; who's the "lady" of both incidents?

And to both guys:- *carut carut carut sumpah carut sumpah sumpah carut sumpah* times infiniti. Matilah korg kena carut!!

Tuesday, November 25, 2008

Entry "mengipas".. :D


Last Thursday nite, aku n a few frens were having a bbq kat umh our beloved lecturer yg baik lagi sporting (besar punya kipas aku keluarkan ni hehe..). Geng2 ktorg mmg suke nak held mcm2 program ngn Puan Is n hubby sbb both mmg sgt sporting lagi supportive (kipas jgn xkipas!!). Kalau kami buat apa2 program mesti Puan Is n Abg Sham (her hubby) tak teragak2 utk tagged along. Aku buat rasa selain sbb dorg ni mmg sporting, dorg suka nk join kami ni sbb buat dorg rasa muda kot?? (Mampos kutuk lecturer sendirik!). Aaaaa abes la gred OSHA aku huhu.. Anyway tengs a lot to "the bear family" for having us! :)

Makanan mlm tu simple je, ala makanan yg biasa ada kat sessi bbq la.. Ktorg bakar ayam, pastu microwave-kan sosej cocktail tu sbb aku n Naj mls nk goreng menatang tu huhu.. Tapi xsia2 la aku bawak 2org "bibik" so dorg la yg bersungguh2 masak mee goreng mlm tu *ngeee* Tapi resepi air siren (sirap + oren) aku la yg mendapat sambutan paling hangat hehe..


Bibik Shila n Bibik Zack :P


Sementara nak tgu the boys bakar ayam and 2 bibik tu masak, aku melayan la permata hati Puan Is yg super cute lagi adorable nih (kipas lagik!!). Boleh tahan lasak jugak si Adam ni, xpasal2 aku kena melompat2 around sbb nak entertain and main ngn dia. Berpeluh la jgk, siap ala2 basah keti aku haha. Later that nite tangan aku lenguh gile rasa cam nk tercabut. Maunya tak lenguh, aku kena dukung Adam sambil melompat2 tu tau tak!! Demand gile!

Muka cheeky + evil Adam selepas puas hati dpt membuli Auty Adi. Anak sapa la nih!!


Pastu sbb dah penat dok terlompat2 (sbb akak ni yg terlebih excited main bola huhu), aku pancing la Adam duduk kat lap aku sambil snapping our pix. Tapi si Adam sibuk capai2 the camera so aku bagi la dia pegang kejap. Nak tau apa dia buat? Dia pegang camera tu betul2 cam org nak amik gambar, siap pusing2 the camera ala2 tgh membelek and putting his fingers on the button cam nk snap pix. Ni mesti kes terpengaruh tgk mama dia dok snapping pictures around selama ni. Adam is quite observant for a year n half baby. I think kan, once he can read and write nanti mesti dia starts berblogging jgk just like his mama hehe..

Ni bukan image entity or makhluk halus, tapi ni la pix yg Adam "snapped" sendiwi. Sila teka objek apakah itew.. :P


And acara lepak2 lepas makan mlm itu dimeriahkan lagi ngn sesi menonton Nacho Libre (aah la Puan, tiap kali ktorg dtg lepak mesti ada show movie merapu kat Astro kan?). Sambil2 tu ada juga sesi mencuba urutan Ogawa mobile seat. Puan Is paksa semua org try menda tu. Aku xleh nak duduk pun atas benda tu sebab xtahan sakit tulang badan aku berlaga ngn roller dia. Pastu montot pulak xtahan geli sbb seat tu dok vibrate semacam hehe..

Tak ketinggalan juga sesi scandalization chenta tiga segi antara Miji, Zack n Nik. Akem pulak malas nak melibatkan diri dlm scandalization tersebut sbb dia lebih selesa n gembira nak melayan perut kenyang nya itew dgn bergolek2 di depan tv.

Yang dok tergolek men belon tu adalah Akem, bukan beruang panda. Harap maklum.


Actually "bibik" tu dlm bahasa Jawa bermaksud "makcik", dan bukan bermaksud pembantu rumah seperti yg dipropaganda oleh rakyat Malaysia ni. So utk semua rakyat Malaysia, pleaseee jgn memperkotak-katikkan perkataan "bibik" tu yek.. A friendly reminder from seorang budak Jawa ngehehe..

Monday, November 24, 2008

TABEMASHO!!


Apakah tabemasho ittew??


Itu adalah perkataan Jepun yg bermaksud "jom makan!!".

Yessszaa, aku nk cerita pasal makan! Haha topic yg sgt out-of-this-world utk dibincangkan oleh seorang Adi.. :D

Despite of my kepeng body nih, it actually does fuction like the bonggol unta. Ia boleh menyimpan lemak (aah, sgt la berlemak bdn aku ni kan..) dan makanan allowing me to survive witout eating any food for few days. Yep, aku klo setakat xmakan 2hari tu rilek je, siap laa xrasa lapar. Ni salah satu sebab kenapa Amar suke panggil aku freak – dia cakap aku xde saraf lapar. Dia juga cakap aku bukan entity planet Bumi. Sungguh bermulut celopar lagi longkang…

Tapi kali ni terbukti aku pun ada saraf lapar dan normal cam org lain gak. Motif aku berkata begitu?


Fries ditangan kanan ku, burger ditangan kiri ku - ye puan2, sgt tamak haloba!!
*Fact
: Tengahari before makan kat BK ni, aku telah menghabeskan sepinggan nasi minyak (yg konon2 aku xkan boleh abeskan :P) kat majlis kenduri kawen kawanku. Kalau la mak aku nampak la aku makan style ala2 Somalia camni, mau dia buat kenduri kesyukuran 3d3n gittew..


Aku xtau la wat has gotten into me lately, aku asek rasa lapar jek. Kerasukan hantu lapar pulak kot?? Even at the moment aku type entry ni pun (skg around kul 230am), aku tgh melantak semangkuk nasi bersama lauk sadin sisa2 dinner tadi.

Aku mula perasan tentang kewujudan saraf lapar ku ini dalam 2-3 minggu kebelakangan ni la. I’m not talking about makan 3kali sehari taw, tapi berkali2 sehari. Penah satu hari ni, aku bgn awal and had my breakfast around 8am. Around kul 10-11 camtu aku dah start lapar, so aku pun makan la lagi. Then kul 3 I had my late lunch makan nasi kandar kat mamak, kul 5 aku bedal goreng pisang 2hengget, kul 9 g dinner ngn my fren (I finished the whole plate of nasi goreng kampung yg banyak xhengat!!), then around kul 2am camtu aku dah rasa lapar gile2!! Hebat kan perasaan lapar ku? Matilah pasni boleh compete ngn Amz, pewot sapa lagi menyerlah haha!

Sometimes aku risau gak ngan my ever fluctuate eating habit nih. Yelah, tetiba sgt kot.. Setelah puas berfikir,mentelaah dan mengkaji, berikut adalah antara theories yg I could came up with on my eating-binge nih;
  1. Aku still dalam recovery process from dengue - My body needs more vitamins and minerals for my recovery so my stomach pun cooperates la by signaling the hunger to my brain..hmm ada ke such thing? Suka suki jek buat theory sendirik!! Hehe.. But as I can remember, recovering from dengue 1st time dulu xde lak camni. Ayoo sgt misteri lah..

  2. Lately I was soo occupied ngn my final year project - I been running around doing this and that, spending most of my time at fakulti.. Kat fakulti tu pun aku kena berjalan turun naik bukit, turun naik tangga, gi lab sana sini utk run experiment.. Pastu bila blk umh pulak trus stuck dpn laptop or baca journals. Waktu tido pun xmenentu. Tu pasal la aku asek lapar sbb nak guna byk tenaga utk buat sume benda tu..(promosi kerajinan diri secara terbuka la kan..ptuihh sgt!!)

  3. Hormone change – No specific explaination. It’s just that org pompuan ni, selalu kalau ada perubahan sikap or habit yg drastic mesti dikaitkan ngn perubahan hormone kan so aku pun saje la nak petik statement ni jugak haha! Ala2 budus memperkotak-katikkan kewanitaan sendiri kuikui..

But still, sumpahan tidak-boleh-menambah-berat-badan ku itu masih blom terunlock. Aku makin kurus pulak rasanya even tho nafsu serakah makan aku ni dah patut2 ubah aku jadi tong sampah. My one and only jeans yg fits me perfectly pun dah longgar. Nak kena bli suar baru nampaknya nih.. ayat drama sgt nk jeans baru kan!! :P

Sunday, November 16, 2008

Myspace

Aku bukan nak potpet2 pasal myspace.com tu, tapi pasal my particular space nih..



Yesss sgt bersepah gila!! (Mampos la kena reject jadi menantu huhu..)

Benda yg wane brown tu sebenarnya adalah meja study ku pada kehidupannya yang lepas. Tapi malangnya pada kehidupan ini ia telah bertukar menjadi dumpster kat bilik aku. Duit yang banyak2 tu ialah duit berangan-makcik-kayo aku semata2, kerana kenyataannya itu adalah duit collection sewa umah yg aku xbank-in kan lagi kat tuan umh so jgn tertipu okayyy…

This small area in my room represents the freedom in me. Kat space ni I have the freedom utk xperlu berkemas (macam la bilik aku kemas sgt kan..), xperlu keep everything in order but still, I can manage everything. Aku boleh campak je semua benda atas meja itu, xyah susah2 nak kemas or susun. Aku juga bebas mengumpul sampah and habuk di ruangan itew.. But I know I can find everything I need on this desk. Dari sekecil2 pin hingga lah sebesar2 bag (melampau la kan kalau xleh jumpa bag sorok-mayat aku tu kat atas meja nih..). And aku boleh tau taw kalau ada org ambil or usik barang atas meja ni.

Pada aku la kan, sometimes in order to keep everything under control we have to lose control and be free. We don’t have to play by the rules sgt all the time. Lagipun life itself pun tak menggariskan any specific rules to be followed. Manusia ni je yang suka sgt nk cipta berbagai rules. Pastu sendiri pulak yang xlarat nak ikut.. Kadang2 kita kena bertindak ikut logic, kena buat keputusan ikut keadaan, kena akur dgn situasi, whereby those so called “rules of living” are not applicable. Tapi of coz la, camne2 pun usaha tu penting. Jangan la pulak pasrah je memanjang xtentu pasal. Harus ditembak mati kalu camtu..

Aku ni termasuk dlm golongan org yang tak ikut rules @ xde aturan hidup (bak kata mak aku) @ derhaka. Kalau ikut peraturannya, nak hidup properly kena la ada plan kan? Aku rasa sepanjang hidup aku ni, I never properly planned for anything. Aku main redah je, buat decision based on situation (atau lebih tepat ikut suke ati :P). Aku xpenah ada plan apa nak buat lepas SPM, aku xplan nak masuk IPT mana, aku xtau nak berangan kerja apa lepas blaja (kesian cita2 pun xde!). Yang aku tau aku xnak jadi sampah masyarakat, tu je. Haha nasib baik masih ada kesedaran diri. Tu pasal la skg ni aku baru terhegeh2 nak abes degree sedangkan kawan sepengajian aku masa pre-diploma dulu dh selamat jadi lecturer kat fakulti aku. Honestly aku sendiri xpenah terfikir pun aku akan ada degree. Aku rasa aku la manusia paling derhaka yang xtau arah tuju hidup dan masa hadapan ngehehe..

Sbb tu la sekarang ni kalau org tanya apa aku nk buat pas abes degree ni, aku xtau nak jawab apa. Aku tau aku kena cari keje, tapi aku juga ada rasa cam nak sambung master terus. Aku terfikir jgk nak kerja sambil belajar (ke belajar sambil keje??) tapi takut tak terbawak pulak nnt. Yelah aku ni mmg la pemalas, tapi kalau dh start buat keje nnt aku mmg xhengat benda lain, konon focus ala2 workaholic la.. (Ptuuih diri sendiri!). Dilemma kehidupan sungguh.. *poyo*

So ni la jawapan standard peperiksaan aku kalau org dok tanya apa aku nak buat pas degree:- Dah abes blaja dah boleh tawen yahoo!!! *matilah gatal ihiks!

Tuesday, November 11, 2008

Takde keje cari keje..

I went to a job fair at Mid Valley last Saturday. Bukan nak cari keje sgt pun, I went sbb nak melepak spent time with my two besties, Seri and Amz. Dah lama sgt xjumpa dorg. Perkara wajib yang kami buat sudah tentula bergossip sakan hehe.. Then Shah joined us pulak. Sudahnya sesi mencari kerja bertukar menjadi sessi bergossip paling hebat n berapi di Mid Valley hari itu. Aqem pun xpasal2 terjebak.. Sory la Aqem, kau kena terima hakikat yang kau dah xsuci lagik wahaha!!


from left: Amz the Pengerusi, Adi the Secretary, Seri the Penaung @ Mak Hayam, Shah the Bendahari n Akem the Anak Didik


My beloved Seri claimed that she lost 2 sizes, due to kekangan di tempat kerja. Tension lagi menyakitkan hati katanya. Tu pasal la dia sibuk nak cari keje lain. She did look slimmer, walaupun belum cukup slim hehe.. Everybody seems to be losing weight lately. My sis pun dah looking slimmer. Then Aqem was said to be smaller (the perut lah especially hehe), and then Mak Esah also been losing weight. Aku ni jgn ckp la, makin tahun makin kering kepeng.

Tapi ada jugak org yang makin menambah berat badan. Amz nampaknya betul2 jadi org gomen when he showed up last Saturday with rounder belly. Tu baru beberapa bulan keje tu. Mmg u r destined to be government servant la kot haha.. Dan tidak terkecuali, my Dear ku ittew.. And of course, he been talking bout losing all the weight. Tapi biasala, mulut dia je la yg sibuk doing all the exercises sedangkan anggota badan yang berlemak itu keep on storing more fats hihi.. But lately, he seems to bersukan quite a lot. Dah makin rajin pegi main futsal. So I guess he is serious bout losing all the fats this time :D

And since everybody seems to be into self-improvement, aku pun tetiba bersemangat nak improve myself. Since aku ni nampaknya telah disumpah untuk tidak boleh menambah berat badan, so I tot maybe I could try to build some muscle. In fact, I SHOULD build some muscle. So aku xdela nampak sgt cam si kurus yang bertulang semata2. Dan sebagai motivasi, aku buat keje haram by betting ngn Dear utk mencapai impian kami masing2 by next year ngehehe..

I still remember the time when I used to have 2 packs abs and quite a stamina, tengs to my lifestyle back then (sape ckp menari tu xberfaedah? :P). Even masa kat Jengka pun I was quite active. Yelah, masa tu tiap2 minggu kena masuk hutan kan.. Skang ni je yang byk beraktiviti tapi xmembantu kesihatan langsung. Window shopping berjam2 tapi xmembina kekuatan kaki pun.. Btw, do you know that you can burn up to 1,000 calories from window shopping alone?! Huh no wonder la aku makin kurus, lemak aku dh habis ke situ gamaknya.. :P

Actually there was this one time aku and my hsemate Emi sgt gile berskipping. We would take turns skipping and then started comparing how many skips we did every day. Our skipping rivalry went on for quite some times la jugak. Pastu tau2 je the rivalry ended without any of us realizing it hehe.. We can't even find the poor skipping rope. Tah kat mana2 tah tercampak huhu..

Dan setelah sekian lama, mlm ni aku n Emi sekali lagi berlumba membakar lemak. Me in the toilet pumping the clogged drainpipe and her in the kitchen cleaning out the trash and mopping the floor. But obviously my "routine" was harder dgn plunger yang keras cam nak mampus and that stupid clogged drainpipe yg refused to be unclogged. Rasa cam nak tercabut tgn aku mengepam plunger. Xpasal2 je ber-exercise mlm2 buta nih. Tapi kira ok la tu kan. At least I've started working out (walaupun hakikatnya aku xrela mengepam salur tersumbat at 1am in the morning!!). The 2hours pumping should help me build my arms muscle. Kalau tak memang harus ku letup je drainpipe ittew..

Harap2 impian muscle ku akan tercapai by the end of this year. I sooo don't wanna lose the bet. Xrela!!

Monday, November 10, 2008

Starting up!! :D

Akhirnya aku berjaya jugak mem-blogging kat sini muahahaha!!

So pasni xmo dengar lagi complaints and suggestion including segala bentuk perli2an about me not blogging here.

To my new reader, please be pleased to have me here.
Sila beri tunjuk ajar.. :D

Tengs for visiting!!

For older post plis visit http://aweksakuragi.blog.friendster.com/

nRelate All Blog Sections